ANNONS

Enhetschef Mats Österlund och kompani har bråda dagar av fix och trix för att färdigställa Slättabadet inför sommaren. Lördag den 18 maj är det dags. “Vi brukar lite skojsamt säga att när Slättabadet öppnar, då är sommaren officiellt här”, flinar han.
Foto: Sonny Jonasson

Preppar poolen för stoj och stim

FALUN Efter vinterns fula eftersläng stiger tempen i vårklädda Falun. Från parkas till poolkackalorum. Kommunen har tre bassänglandskap som alternativ till stranden.

Lugnets friluftsbad är Faluns största. Den för lokalbefolkningen lätt klassiska plätten utanför simhallen har utgjort hemvist för hopp och härjigt häng sedan 1981. 38 år av stojiga äventyr och ofrivilliga magplask; faluborna tycks ha en alldeles särskild zon i badhjärtat för denna plats.
– Ja, det är ständigt väldigt populärt, vilket är otroligt roligt, bekräftar Lugnetbadets enhetschef Cajsa Andersson.

Att det nu beslutats bygga en ny simhall på den närliggande plats som i dag utgör parkering, är inget som kommer att påverka utebadet nämnvärt. När det moderna vattenpalatset under 2022 beräknas nå färdig form, kommer Lugnets icke takbeklädda poolområde vara sig likt.
– Det lever vidare i nuvarande form, kanske att någon mindre uppfräschning eller uppdatering sker, men det kommer absolut inte att bli mindre, lovar Cajsa Andersson.
I år slår man upp portarna till de 3 bassängerna, 3 vattenrutschkanorna, bastustugorna och grönytorna onsdag den 22 maj. Sedan håller man öppet till och med början av september.
– Den 20-21 maj har vi stängt hela badhuset för att våra tekniker ska kunna säkerställa vattenkvaliteten innan vi öppnar utebadet, upplyser Cajsa Andersson.
– Under dessa dagar passar vi även på att genomföra ytterligare träning och lite tuffare tester för våra badvakter. Vi skärper upp nivån på säkerheten, den är viktig för oss.
På området finns alltid minst två badvakter i tjänst, uppger Cajsa Andersson.

Men hon poängterar:
– För barn upp till 12 år ska föräldrar närvara. Det händer ju även att någon liten drattar i stora bassängen, så föräldrar uppmanas också hålla koll på sina barn, och inte ha blicken fäst på mobilen.

I Slätta centrum tornar de signifikativa blå och vita vattenserpentinerna upp sig och basunerar ut budskapet att bad bör begås. De två barnvänliga kanorna har sällskap av ett stycke miniatyrdito samt pool för knoddarna. Dessutom två fall av fallhöjd för den som föredrar korsdrag i maggropen.
I anslutning till bassänger och rutschkanor hittas lekplats, klättervägg och idrottsplatåer.
– Ja, här är det fullt av grejer och utbyggt så mycket det bara går, skrattar Mats Österlund, enhetschef vid Slättabadet.
Badet uppfördes samtidigt som hela Slättaområdet, vilket datumstämplar så tidigt som 1974.
– När Kopparstaden byggde övriga fastigheter tänkte de att det även vore roligt med en bassäng, som en liten bonus. Sedan har det tillkommit saker genom åren, men det var så det började, förklarar Mats Österlund.

Den 18 maj är poolerna redo för röj, och man blir då först i kommunen med utomhusanläggning 2019.
– Vi brukar lite skojsamt säga att när Slättabadet öppnar, då är sommaren officiellt här, flinar Mats.
Vidare redögor han för de inte sällan stora arbetsinsatser som åligger personal vid en väl fungerande badanläggning. En regnskur kan fordra åtgärder rörande ph-värden, klornivåer och dylikt. Därtill backspolning av filter och flertalet vattenprover under dagen, för att säkra kvaliteten.
I likhet med Lugnetbadet är tryggheten i badet av största betydelse.
– Varma dagar kan vi ha totalt 1 100-1 200 besökare, därav gäller det också att vi har stenkoll på säkerheten. Vi har alltid bemanning med badvakter.
– När det är småbarn i vattnet kan en situation uppstå på nolltid, därför jobbar vi stenhårt och har högsta prioritet på säkerheten. Vi har hittills inte haft något värre tillbud i bassängerna. Peppar, peppar, framhåller Mats Österlund.

Natursköna Vika, två mil söder om Falun, uppbådar också det möjlighet att poola med polare under bar himmel. Beläget strax intill Vikaskolan är det enligt Mats Österlund till viss del en lokal hemlighet, men som också lockar folk från Borlänge och Ornäs.
– Det är ett lite mindre bad, men med såväl bassäng med fulldjup om tre meter, minilekpark, liten vattenrutschkana och en kiosk som bemannas av sommarjobbare. I år öppnar Vikabadet lördag den 15 juni, samma helg som skolavslutningarna, upplyser Mats.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 20 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS