Rokiyo och Cimran var två av dem som premiärslängde i det nya underjordiska sopsorteringssystemet på Tjärna Ängar.
Foto: Karin Diffner

Premiär för sopsortering under jord

TJÄRNA ÄNGAR. Underjordiska sopsorteringssystem ska bidra till att minska restavfallet. Det hoppas Tunabyggen och Borlänge Energi som nu inför sådana på Tjärna Ängar. – På sikt kan vi ordna tävling mellan gårdarna i vem som är bäst att sortera, säger Fredrik Gedin på Tunabyggen.

Några få plusgrader och ett envist regn kunde inte hindra de boende på Kornstigen från att delta i invigningen av det nya sopsorteringssystemet. Varm korv och besök av lastbil lockade kanske också en del av de yngre besökarna.
De nya underjordiska behållarna som demonstrerades ska göra det lättare att sortera tidningar och förpackningar av plast, papper, glas och metall.
Målet är att minska det brännbara restavfallet.
– År 2020 var det så mycket som 70 procent i Borlänge, berättar Fredrik Gedin, miljö- och avfallsstrateg på Tunabyggen.
Vad är målet?
– Helst noll.

Fredrik Gedin ser många fördelar med det nya sopsorteringssystemet, bland annat att locken är mycket lättare att öppna.
Enligt de ansvariga finns det många fördelar med det nya systemet. Genom att behållarna lyser grönt eller rött kommer de boende att se hur bra de sorterar.
Dessutom kan innehållet i behållarna mätas för statistiska ändåmål, men också för att personalen ska veta när det är dags att tömma.
– Då kan man slippa tomkörningar, till exempel till Idkerberget där vi också planerar att införa systemet, säger Fredrik Gedin.
Att samla återvinningskärlen utomhus i stället för i de så kallade miljöhusen som finns på Tjärna Ängar ses också som en fördel.
– Det är tryggare och kan minska nerskräpning.
En som håller med om det är en av de boende, Rokiyo, som kom till invigningen tillsammans med sonen Cimran.
– Det här är jättefint och bra, bättre än sophusen där det kan brinna, säger hon.

Så här ser det ut när behållarna töms. Borlänge Energis chaufförer Janne Johansson och Marie Hedman demonstrerar.

Även de som tömmer soporna anser att deras arbetssituation förbättras. Chauffören Janne Johansson menar att jobbet blir renare och hans kollega Marie Hedman säger så här:
– Det kommer att underlätta vårt jobb för det blir lättare att komma åt de här behållarna.
Några underjordiska sopsorteringssystem finns redan på Hagalund och i Skräddarbacken. Förutom i Idkerberget planerar Tunabyggen samma system i nybyggda områden.
På Tjärna Ängar införs nu fyra nya insamlingsstationer som ska ersätta de 16 miljöhusen som hittills används. Investeringskostnaden uppskattar Fredrik Gedin till cirka en miljon.
– Men det kommer förmodligen att löna sig på sikt.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS