“Vi ser gärna att intresserade hör av sig med filmtips. Vi vill ha folks tankar, tycke och förslag med i det här”, säger Kalle Strand (till höger i bild) och Göran Sohlberg i premiäraktuella nysatsningen Kulturstöten bio.
Foto: Sonny Jonasson

Premiär för ny biosatsning i Falun: “Otroligt roligt”

FALUN. Nu får Falun en ny biograf i traditionsrika lokaler. Med uppdaterad teknik och inriktning på aningen smalare genrer önskar man komplettera utbudet för stadens filmälskare. – Det här känns otroligt roligt och spännande, tanken är också att folk ska få vara med och påverka filmrepertoaren, berättar Kalle Strand för arrangerande Kulturstöten bio.

Tankegodset har en längre tid bubblat i såväl kreativ som logistisk marinad.
Aspekter avseende teknik, filminriktning och praktiska åthävor har nu landat på önskad plats, och Kulturstöten bio är redo att placera fingret på den cineastiska avtryckaren.
När välriktade planer övergår i verklighet och play-knappen pockar på uppmärksamhet står ett av film- och sagovärldens lurigaste luktorgan i fokus.
Detta via Guillermo del Toros hyllade fjolårstagning av den klassiska “Pinocchio”.

Den 12 februari visas den vid premiären för kulturföreningens nya biosatsning som tilldrar sig Kulturhuset tio14 i Falun.
– Det är en variant av ursprungshandlingen som är aningen mörkare och nog främst riktar sig till vuxen publik alternativt yngre besökare i målsmans- eller familjesällskap, upplyser Göran Sohlgren.
Vidare klargör han att filmen – vars grundscenario i denna version är flyttat till andra världskrigets Italien – nu ges stor uppmärksamhet i positiv bemärkelse.
– Ja, nyligen nominerades den till en Oscar i kategorin för bästa animerade film.

Kommande program på vita duken bjuder även “Official competition” den 12 mars. För söndagsföreställningarna i april och maj scoutar man i detta nu filmuniversum i jakt på bäst lämpade alster.
Kalle Strand:
– Vi kör en gång i månaden nu under våren, och tanken är sedan att vi med hjälp av ett så kallat repertoarråd ska utforma höstens filmprogram.
– Därav ser vi gärna att intresserade hör av sig med filmtips. Vi vill ha folks tankar, tycke och förslag med i det här. Det är något som går igen i Kulturstötens göromål överlag, framhåller han.
Och utvecklar i ämnet:
– Vi gillar kultur i alla dess former och jobbar gärna för att främja och arrangera kulturevenemang och även bra grejer kring folkbildning. Nu är det film i fokus och det känns otroligt roligt och spännande.

Göran Sohlberg och Kalle Strand, två av filmfränderna i Kulturstöten bio. Foto: Sonny Jonasson

Av föreningens åtta styrelsemedlemmar är fyra direkt inbegripna med biobestyren.
Förutom Kalle och Göran är dessa filmentusiaster Peter Wetterberg och Claes Wickman. Sistnämnda svarar även för de tekniska manövrar som säkrar överföring från digitalt filmmaskineri till jätteduk.

Tidigare och även fortsättningsvis finns visning av livesänd opera på agendan, men nu riktar man alltså såväl familje- som finsmakarfokus mot fler filmupplevelser.
– Nu skapar vi en bio för aningen smalare kvalitetsfilm i fråga om genrer och filmtyp, och vår bedömning säger oss att det finns ett behov av det här i Falun, säger Kalle Strand.
Kulturstöten bio framhåller att man inte drar i gång verksamhet i syfte att konkurrera med Falan-biografen.
Snarare hoppas man uppmuntra film- och i synnerhet biointresset överlag.
– Ja, vi ska vara rädda om våra kultur- och nöjesidkare, betonar Kalle.
– Vår repertoar ska inte krocka med Falans utbud, vi hoppas i stället kunna utgöra ett komplement och locka folk till biosalongerna generellt.

Regissören Pedro Almodóvar är en av Göran Sohlbergs husgudar i filmsammanhang. Foto: Dreamstime

Föreningens långa anor letar sig ända tillbaka till 1964, men nuvarande namn har burits i cirka ett decennium.
I Folkets hus/Kulturhuset tio14 har tidigare också visats film under bland annat Smultronställets försyn, innan dess slutliga eftertexter rullade för några år sedan. Denna bio drevs då av Björn Biografer.
Nysatsningen sker således i den lokala kulturstyrkans tecken, och i fråga om just film äger både föreståndare Sohlgren och ordförande Strand rika känslokällor.
– Har alltid varit mycket road av bio och haft ett tydligt filmintresse, berättar Göran Sohlgren.
– Jag är från Roslagen och har nu bott i Falun 2,5 år. Har tidigare bland annat arbetat med filmverksamhet vid Folkets hus i Hallstavik, fortsätter han.

Kalle Strand konstaterar också han ett påtagligt vurm för filmade scenarions gåvor, vilka han upplever kan skänka permanenta intryck.
– Där finns storheten för mig. Har ju aldrig drivit bio förr, men sett en väldans massa film. Det jag främst söker är den där känslan av att gå ut från bion och veta att jag fått med mig något. Något jag kan ta med mig in i mitt eget liv, avrundar han.

Gatumålning inspirerad av “Falling Down”. Foto: Dreamstime

Strand och Sohlgren listar guldrullar
Göran Sohlgren:
1. “Allt av Pedro Almodóvar”, fastslår Göran. (Regissören är upphovsman till verk som bland annat “Kika”, “Allt om min mamma”, “Att återvända” och “Julieta”)
2. “The Shining”
3. “I nattens hetta”

Kalle Strand:
1. “Falling Down”
2. “Léon”
3. “Pianot”
“Dessutom är den fantastiska “Parasit” en film vi båda håller högt”, meddelar duon.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,398148" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS