ANNONS

Prästen som blev muslim.Leif/Ahmed Skjetne.
Foto: Tomas Blideman

Prästen Leif blev muslim och flyttade till Marocko

”Bekännelsen – En film om svek, lögner och mod” har haft världspremiär. Dokumentären handlar om prästen Leif Skjetne som blev muslim, bytte namn och flyttade till Marocko.

Prästen Leif bär på en hemlighet. Han har börjat tvivla på sin kristna tro och funderar på att konvertera till islam.
Av rädsla för omgivningens reaktioner vågar Leif inte berätta för någon om sitt tvivel och han känner sig falsk som ljuger och går bakom ryggen på både vänner, kollegor och församlingen.
För att inte bli avslöjad fattar Leif ett drastiskt beslut. Han säljer allt han har och flyttar till Marocko. Samtidigt har ryktet om Leifs konvertering nått pastoratet i Skillingaryd, som han då arbetade i, börjar planera en räddningsaktion – för att få tillbaka Leif till Sverige, och den kristna tron.

Norrmannen Leif/Ahmed, idag 77 år, är uppvuxen i Oslo, men flyttade 1984 till Smedjebacken där han arbetade som präst i Norrbärke församling fram till 1986.
Från 2001 kom han att arbeta i Skillingaryds pastorat där han i huvudsak var komminister i Åker och Hagshult. Som pensionär jobbade han en hel del i Hånger-Dannäs som präst.
Under sin tid som präst i Svenska kyrkan har han arbetat hela sitt vuxna liv med flyktingfrågor.

När Leif/Ahmed fick frågan från en lärare i Svenska För Invandrare, SFI, om han kunde ta emot en elev som inte trivdes på flyktingboendet. Så flyttade mannen/eleven, som var från Marocko, hem till Leif/Ahmed Skjetne. Mannen var troende muslim och bad fem gånger om dagen.
Det inspirerade Leif/Ahmed som blev intresserad av islam och hösten 2017 konverterade han till islam och flyttade till Marocko som pensionär.

Det arabiska språket är inte helt lätt, men i övrigt verkar Ahmed trivas i den 35 gradiga värmen. Under coronan har det varit svårare att besöka moskén, som han annars besöker då och då.
Att konvertera till islam hör inte till vanligheterna när man är präst i Svenska kyrkan, men bestämdes efter samtal med Leifs dåvarande överordnade.

Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt Leif/Ahmed i över ett år. Det har resulterat i dokumentären ”Bekännelsen”, som sänded i SVT Play den 8 september.
Innan dess blev det världspremiär för filmen i hans tidigare hemkommun Värnamo.
Dokumentärfilmen har redan fått stort genomslag. Och ska översättas till engelska, även en fransktextad översättning är aktuell.

Facebook

ANNONS

ANNONS