ANNONS

“För 6–7 år sedan hade vi cirka 150 aktiva, och i dag har vi dubbelt så många i träningsgrupperna. Totalt är vi kring 400 medlemmar, vilket är väldigt glädjande”, berättar Falu TK:s klubbchef Mattias Pennonen.
Foto: Sonny Jonasson

Positiv offensiv för bollkär Faluklubb

FALUN. Falu Tennisklubb noterar samtida styrka i samtliga sektioner. Sportsligt välmående samspelar med växande medlemsnummer. Klubbchefen Mattias Pennonen konstaterar full snurr från yngsta knatte via senior och vidare till veteran. – Det är fantastiskt att få vara del av en verksamhet som denna, anför Pennonen i högaktande toner gentemot Falutennisens fina framfart.

På Lugnet råder en allseende och i högsta grad positivt präglad tennisfeber.
Racketcentralen räknar in såväl inomhus- som utomhusbanor, och därtill uppbär man värdskap för mängder av bollsäkra evenemang.

Däribland tungt respekterade tävlingen Falu Future och kommande helgs välkomnande “Tennisens dag”.
– Den är initierad av Svenska tennisförbundet och genomförs lokalt hos många klubbar, och vi är en av dessa.
Mattias Pennonen fortsätter i ämnet:
– Tanken är att visa upp tennisen lite och bidra till intresse för sporten som sådan. Det är två timmar den 20 augusti där man kostnadsfritt kan prova på att spela, lära sig något nytt och komma lite närmare tennisen. Det bjuds även på fika och är en kul grej för hela familjen.

Klubbchef Pennonen påtalar de goda aspekter som omger ett evenemang som detta, vilket i nästa led naturligt leder in i själva kärnan av Falu Tennisklubb anno 2022.
Resan man gör är remarkabel i flera avseenden och det framstår med all önskvärd tydlighet att Falun är hemvist för en klubb på hälsosam offensiv.
– De senaste åren har det verkligen hänt en hel del positivt och tagit ny fart på riktigt, upplyser han.
– För 6–7 år sedan hade vi cirka 150 aktiva, och i dag har vi dubbelt så många i träningsgrupperna. Totalt är vi kring 400 medlemmar, vilket är väldigt glädjande.

“Det händer oerhört många bra saker i klubben och både spelare och tränare svarar för fina insatser”, säger Falu TK:s klubbchef Mattias Pennonen. Foto: Sonny Jonasson

Mattias omnämner det faktum att Faluklubben årligen inhyser flera stora arrangemang, och att man många år i rad ombesörjt SM-arrangemang.
Därtill den synnerligen tunga tävlingspjäsen Falu Future.
– Det är en ATP-turnering med hög nivå och som samlar många kända namn. Bland senare års deltagare finns spelare som rankas 30–40 i världen, förklarar klubbchefen en tilldragelse av diger dignitet.

Han redogör vidare för nämnda stortävlings idrottsliga ringar på vattnet; utöver bollbaserade bataljer på världsnivå skapas också något kanske ännu viktigare.
Något mer för både stor och liten entusiast.
– Ja, Falu Future är även ett sätt att bygga lite kultur kring tennisen häromkring. Och turneringen är upplyftande nog ett mycket lyckat inslag i dalatennisen, framhåller han.

För cirka sex år sedan lydde den långsiktiga planen att lyckas flytta grusbanorna närmare själva tennishallen. Grusbanorna låg då på den plats bakom Lugnetgymnasiet som i dag uppbådar beachvolleyplaner.
Denna strategi har blivit till verklighet, vilket av Mattias betonas ha stor betydelse för att bland annat kunna utöka tennisskolan.

Under årets varmaste årstid fixar man också dessutom en aktivitet känd som sommartennis, där barn kan krydda lovet med bollkänsla och stärkande träning.
– Inom sommartennisen spelar man också en timme padel om dagarna, inflikar Mattias rörande det racketrelaterade nav som fyller dygnets flesta timmar i och omkring högkvarteret på Lugnet.
– Det är sällan det står stilla här uppe på tennisarenan, konstaterar han med ett hjärtligt skratt.

Och samlar sig i formuleringar som tar avstamp i nuet och med tillförsikt blickar mot framtiden för Falu Tennisklubb.
– Det händer oerhört många bra saker i klubben och både spelare och tränare svarar för fina insatser. Bland annat visar våra ungdomar suveränt ansvarstagande i att passa tenniskunnandet vidare till klubbens yngsta, lovordar klubbchefen de många förenade krafter som säkrar den idrottsliga ruljangsen.
– Det är fantastiskt att få vara del av en verksamhet som denna.

Tennisfokus med Falu TK:s Mattias Pennonen. Foto: Dreamstime

5 snabba till Mattias Pennonen
Favoritunderlag som spelare?
– När jag var som mest aktiv spelade jag ofta bäst på gräs.
Mata kanoner från baslinjen eller serve och volley-taktik?
– För mig är det baslinjen och returer som gäller.
Personlig tennisidol genom tiderna?
– På 80-talet skrev jag in till Dala-Demokraten och fick därigenom träffa Falufödde tennisproffset Uffe Stenlund. Det var stort. Jag har även ett gott öga till Rafael Nadal.
Roligaste turneringen att följa?
– På tv tycker jag nog att Australian Open är i topp. Den är alltid i januari och sparkar i gång Grand Slam-året på ett härligt sätt.
Nutida Falu TK-löften som kommer att låta höra talas om sig framöver?
– Bland annat har vår Kajsa Bengts presterat väldigt bra resultat. Annat kul är även att en litauisk tjej född 2008, och som spelar internationell tennis, valt att ansluta Falu TK. Dessutom flyttar nu också en av landets största talanger inom rullstolstennis från Uppsala till Falun för att spela för vår klubb.

Facebook

ANNONS

ANNONS