ANNONS

Ingegerd Höök kan inte längre driva Akvariet och loppmarknaden vidare, så till hösten stänger hon för gott.
Foto: Maria Karlsson

Populära utflyktsmålen läggs ned

LUDVIKA. Akvariet vid Hammarbacken i Ludvika togs över av paret Anders och Ingegerd Höök 1987 och loppmarknaden på samma plats tog de över 2008, men efter sommaren stänger Ingegerd de populära utflyktsmålen för gott.

Anders och Ingegerd Höök drev även Grangärde Fiske med uppfödning av fiskar till en början och hade sedan put and take-fiske i Nyhammarstrakten under många år.
Men i mars 2020 förolyckades Anders och en av hans medarbetare tragiskt när de gick igenom isen. De hade varit ute på ett vanligt rutinuppdrag för att bland annat lägga ut nya spångar vid fiskesjöarna.
Efter den svåra olyckan bestämde ändå Ingegerd att tillsammans med övriga styrelsemedlemmar, driva föreningen vidare.
– Anders hade ju jobbat med fisket i 50 år, så vi alla som var involverade tyckte det var viktigt att fortsätta, säger Ingegerd och fortsätter:
– Han levde för fisket och det blev en livsstil för honom och även för mig och barnen, så det är inget man bara lägger ner.

Akvariet är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer.

Hennes son Peter tyckte också att de skulle fortsätta driva föreningen, men ta det i sin takt. I samma veva kom covid-19-pandemin så av den anledningen blev det uppehåll i två år med både Akvariet och loppmarknaden, men även för Knivveckan som Anders och Ingegerd hade haft hand om nästan lika många år som Akvariet.
– Det var ju bra på ett sätt för då kunde vi koncentrera oss på fiskeverksamheten, berättar Ingegerd.
Hon har klarat av sorgen bra, tycker hon. Även om hon inte kan vrida tillbaka tiden och aldrig får veta vad som egentligen hände den dagen i mars har hon på sätt och vis förlikat sig med det. Hon försöker att inte spekulera, det är som det är.
– Visst har jag haft många svåra stunder men jag kan prata om det och det har hjälpt mig, säger hon.

Barnen Tindra, Isabelle och Ottilia studerar fiskarna. De var på besök med föräldrarna Kristian Jansson och Lina Rehn.

Den 13 juli valde Ingegerd att öppna Akvariet igen, samtidigt som även Knivveckan arrangerades för första gången på tre år. Men i år var det sista gången även för den.
Loppmarknaden startade den 21 maj i år och håller på som vanligt varje lördag tills i början av september. Det är en stor marknad med 96 platser och med många besökare varje gång.
Knivveckan har varit ett stort evenemang som dragit många deltagare och besökare från när och fjärran.
Ingegerds fyra vuxna barn med familjer har hjälpt till så mycket de kunnat – med Akvariet, loppmarknaden och Knivveckan.
Ingegerd berättar att det var otroligt mycket arbete bara med att göra i ordning miljön i Akvariet i år.
– Vi brukar alltid plocka ut de uppstoppade djuren och tömma akvarierna på höstarna, men tidigare har vi varit flera som hjälpts åt. Nu blev det två säsonger som det stod tomt så vi fick göra helt nya miljöer den här gången.

Anders Höök har hedersplatsen på väggen bakom disken.

Hon brukar få frågan om de äter upp fiskarna på hösten men det gör de inte.
– Man kan ju inte äta upp sina kompisar heller. De brukar bli så tama så de äter ur handen, berättar Ingegerd och ler.
Akvariet är öppet varje torsdag till söndag i sommar och det har alltid varit fri entré. Under åren har Anders och Ingegerd samlat på sig uppstoppade djur och i stora akvarium kan besökarna studera hur Dalarnas lilla landskapsfisk elritsa, abborre, regnbåge, öring och röding med mera, ser ut när de simmar runt i vattnet.
– Vi har fått så mycket fin respons från besökarna och framför allt är det populärt bland barnfamiljer att komma hit. Jag tänkte inte öppna Akvariet i år men det brukar komma så många barn hit och nu var det flera som bad att jag skulle öppna. Och både vuxna och barn har tackat mig för att jag gjorde det.

Havsörn och fiskgjuse.

De uppstoppade djuren är exempelvis djur som dödats i trafiken eller fåglar som flugit in i ledningar. De kan också vara uppstoppade redan på 1800-talet och då var inte bestämmelserna lika hårda för att handla med uppstoppade djur.
– En av vargarna är den som blev påkörd mellan Ludvika och Smedjebacken. Den är statens egendom och jag och polisen har delad vårdnad om den, skojar Ingegerd, men förklarar att vargen har varit i Akvariet på somrarna men polisen har haft hand om den på vintern.

I Akvariet säljer Ingegerd rökt fisk som är mycket populär och många stamkunder handlade även under pandemin. Det finns också hantverk att köpa och den som vill kan sitta ned och fika en stund.
Ingegerd är 72 år och det är en anledning till att hon väljer att avsluta verksamheten vid Hammarbacken. En annan är naturligtvis att Anders, som var stöttepelaren, inte längre finns med.
– Vi har inte heller tillräckligt med folk som kan hjälpa till nu, förklarar Ingegerd.
Men Grangärde Fiske lever vidare och det tror hon att Anders skulle ha velat.

Facebook

ANNONS

ANNONS