Den i Falun uppskattade International Food Festival blir på grund av coronapandemin inte av i höst. “Dels kan de inte lämna sina länder och dels är det som en stor cirkus som reser runt. Vårt fokus nu är ju tvärtom att locka folk till stadskärnan utan att skapa stora folksamlingar”, förklarar Centrala stadsrums Lasse Westin.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Populära matmarknaden pausas i höst

FALUN Den internationella matmarknaden har på kort tid blivit en succé i Falun. I år pausas den av skäl rotade i människors väl.

– Den är ju som en stor cirkus som reser runt, och många av marknadens matproducenter kan ju i nuläget inte resa ut ur sina hemländer, konstaterar Centrala stadsrums Lasse Westin.

Redan premiäråret 2014 tog Falun matmarknaden i sin famn. Ljuva aromer från världens alla hörn spred snålvattnets evangelium genom hela centrum och folk gick man ur huse för att ge smaklökarna en rundsmörjning av kulinarisk världsklass.
Det blir dock inget sjunde intåg för armadan av matknallar i Falun hösten 2020.
Anledningen är covid-19-restriktioner och den internationellt rådande försiktighet som deklareras på grund av pandemin.

Vilket Lasse Westin, Centrala stadsrum och samtliga berörda aktörer är helt på det klara med.
– Ja, det är ju självklart givna rekommendationer som gäller.
– Men visst är det på ett generellt plan tråkigt att den inte blir av i år, men den är ju ett i sammanhanget jättesvårt arrangemang. Och Bondens egen marknad är ju inställd även den, fortsätter han.

Westin nämner för matmarknaden svårforcerbara faktorer som utresa från matproducenternas hemländer och att det är ett evenemang som manar till stora grupper av människor på samma plats. Matfesten, i fjol omdöpt till International Food Festival, får således vänta ut coronaviruset.
– Ja, dels kan de inte lämna sina länder och dels är det som en stor cirkus som reser runt i landet och internationellt, fortsätter han.
– Vårt fokus och våra utmaningar nu och sedan i våras är ju tvärtom att locka folk till stadskärnan utan att skapa stora folksamlingar.

Sistnämnda beskrivs av Lasse Westin ha bedrivits i nära samarbete med kommunens näringslivskontor.
I de format som håller hälsan i första rummet och anammar utfärdade restriktioner har man hittat på en del roligheter i Falu centrum.
– Vi har haft ett annorlunda och kul samarbete med Dalapop, och vi har även ordnat växtytor och odlingsplatser i blomlådor belägna i centrum. Dessutom kört digitala quiz, förklarar han.

Och riktar lovord i riktning mot Falu kommuns åtgärder för att försöka stötta och underlätta för lokala näringsidkare som drabbats i coronasvallet.
– De var otroligt snabba att ställa om och exempelvis möjliggöra för restauranger att öppna uteserveringarna tidigare än vanligt.
– Vårt samarbete med kommunen har på sätt och vis fördjupats i och med pandemin. Man får slå sina kloka huvuden ihop och göra det bästa av en svår situation. Och så hoppas vi matmarknaden är tillbaka 2021, sammanfattar Lasse Westin.

Facebook
Kämpar för funktionshindrades delaktighet
"Vi ligger efter så det sjunger om det"
Stora framsteg i kampsportens tecken
Stora värden i stark samvaro

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS