Långshyttans vårdcentral har fått utökade resurser. Det hela firades med att verksamhetschef Ullakari Pontén symboliskt klippte invigningsbandet och personalen bjöds på sommardoftande lunch.
Foto: Mikael Eriksson

Populär vårdcentral får utökade resurser

LÅNGSHYTTAN. Vårdcentralen i Långshyttan har fått och ska få utökade resurser. Lokalerna har blivit större och tjänsterna fler.

Långshyttans vårdcentral är populär. Runt 1500 personer bor i Långshyttan med omnejd men vårdcentralen har 5200 patienter listade hos sig.
Patienterna kommer från såväl Hofors som Falun, Säter och Hedemora. Även Stockholmsbor som har sin sommarstuga i trakten har Långshyttans vårdcentral som sin.
Hemligheten bakom framgångarna är enligt verksamhetsutvecklare Johanna Almseus bland annat att vårdcentralen haft en kontinuitet bland personalen och framförallt bland läkarna.

För närvarande har vårdcentralen tre distriktsläkare, samt en ST-läkare och en AT-läkare.
– Det är nära mellan verksamheterna och vi kan hjälpas åt, säger hon.
– Det ska vara enkelt att få hjälp hos oss.
Av samma åsikt är Mona Munther, som sedan i höstas arbetar som samtalsterapeut.
– Vi har sjukvård rakt över disk, säger hon med ett skratt.
– Vi är lättillgängliga, det är lätt att få kontakt med oss och vi samarbetar kring patienterna, säger hon för att förklara lite närmare vad hon menar.
Hon gläds över den satsning som gjorts och liknar det med som att man öppnat en ny vårdcentral.

Även Henrik Tiger som just nu gör sin ST-läkartjänstgöring för att bli distriktsläkare på vårdcentralen har samsyn med de övriga. Han gjorde tidigare sin AT-läkarperiod i Långshyttan och valde att återvända när det var dags för ST-tjänstgöring.
– Vi har korta beslutsvägar så vi kan ha en god överblick över patienten, säger han inflickar att det råder ett mycket bra arbetsklimat.

Under förra veckan kunde vårdcentralen inviga att man utökat med nya lokaler. I stället för det blågula bandet så användes naturligtvis några meter tubgasbinda som invigningsband.
Det man firade var att mödravården, barnavårdscentralen och samtalsterapin fått flytta in i en egen korridor med nyrenoverade rum och med en egen entré. För de som ska till fysioterapin kan också använda nya entrén. På så vis slipper de patienter som ska besöka dessa verksamheter att passera genom väntrummet och kan i stället gå rakt in dit de ska. Även personalen har fått nya och större utrymmen.

Dessutom så finns numera möjligheten att som patient själv mäta sitt blodtryck i en blodtryckshörna som nås via den nya entrén.
Till hösten kommer det att knytas en beroendeterapeut och en rehabkoordinator till vårdcentralen. Något som lokalerna tidigare inte medgett men som nu blir möjligt.
– Under semesterperioden kommer vårdcentralen dock att ha reducerad verksamhet så att alla medarbetare får välförtjänst ledighet, säger verksamhetschef Ullakari Pontén

Helen Kastemyr, divisionschef för primärvården, fanns på plats vid invigningen. Hon sa att man vill skapa smarta flöden för vårdtagarna för att kunna arbeta effektivt. Men även att regionen tillsammans med kommunerna ska samverka kring patienterna och där vårdcentralerna är spindeln i nätet i detta arbete.
– Målet är att vården ska finnas nära patienterna.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 26 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS