ANNONS

Niklas Lindmark, ungdomsledare i By Skf och Pontus Kallin som representerar Sverige i EM i Kroatien.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Pontus har laddat inför EM i Kroatien

HORNDAL/AVESTA Pontus Kallin, By Skytteförening, siktar mot toppen och för andra året representerar han Sverige på EM. I år genomförs tävlingarna i Osijek i Kroatien den 20 maj-6 juni. – Förra årets EM gick riktigt bra utifrån mina mål och jag hoppas på ett bra resultat i år, säger Pontus Kallin.

Pontus Kallin är fokuserad och målinriktad.
Vi träffas i skyttelokalen i Horndal där även Niklas Lindmark är på plats. Han är ungdomsledare, coach och allt-i-allo liksom en framgångsrik skytt och vet vad som krävs för att nå resultat.
– Skytte är en av världens största individuella sporter men det är få som går vidare upp i vuxen ålder. Så länge det handlar om sittande skytte går det bra men när man går över till stående är det många som tröttnar, säger Niklas Lindmark som började med skytte i mitten av 90-talet.
Pontus Kallin började träna skytte när han var runt tio år och med en elitskytt till pappa är han uppvuxen med sporten. Framgångarna lät inte vänta på sig och när Pontus var 13 år vann han Skyttiaden och blev utsedd till landets bästa luftgevärsskytt i sin klass. Han har deltagit i många nationella tävlingar där han även tagit hem ett SM-silver.
Nu studerar Pontus andra av fjärde året på idrottsgymnasiet i Sävsjö och han har målet klart för sig.
– Jag vill komma vidare och bli bäst men det svåraste är nog vägen dit. Det krävs mycket träning och jag tränar fem till sex dagar i veckan.
På frågan vad det bästa han har varit med om hittills blir svaret:
– Bäst och störst var när jag fick följa med på EM i Polen förra året och det gick bra utifrån mina mål.

Vilken är din styrka?
– Viljan. Jag har ett driv, vill komma långt och har viljan att lära mig, säger Pontus.
– Ja, du har förmågan att arbeta efter instruktioner, tillägger Niklas Lindmark.
Förutom skjutträning ingår mycket fysträning för att hålla kroppen igång. För en oerfaren känns de speciella och tunga skyttekläderna som en utmaning i sig.
– De fyller sin funktion. Materialet i sig gör att de blir tunga. Man står i en statisk ställning under träning och match så det gäller att ha bra kläder som stöttar och avlastar kroppen, säger Niklas.

Är det många som tränar i klubben?
– Nu har det varit en knepig säsong och normalt är vi runt tio-tolv personer som tränar här varje onsdag, men pandemin har ändrat förutsättningarna, säger Niklas och fortsätter:
– Det är blandat tjejer och killar och det är ganska jämnt fördelat i de olika klasserna, förutom i juniorklassen där är damjunior klart största klassen med flest deltagare.

Har ni utomhusträning också?
– Vi har en 300 metersbana men den används mest av äldre herrar, det är svårt att få med de yngre dit, säger Niklas.
Förutom Pontus Kallin har By Skf ytterligare en framstående skytt i Niklas dotter Olivia, 21 år.
– Sedan 2009 har vi åkt land och rike runt på tävlingar. Olivia har pluggat på riksidrottsgymnasiet i Sävsjö i tre år och numer är det studier på Linköpings universitet. Pontus går samma väg med många och långa resor till olika tävlingar från norr till söder samt studier på riksidrottsgymnasiet.
Hur laddar du inför EM?
– Genom att träna, men inte för mycket. Man får inte bli sliten i kroppen och sedan gäller det att ha totalt fokus och går EM bra är man fortfarande med i rullorna. Nu är junior-VM inställt, så det får vänta till nästa år, säger Pontus.

I onsdags morse gick resan mot Kroatien och den här helgen inleddes tävlingarna. Det är en stor EM-trupp bestående av 36 skyttar samt nio ledare.
– Sex juniorer från Sverige tävlar på gevär och det är tävlingar i både krut, luft och skeet och totalt blir det 4000 starter, säger Niklas Lindmark och fortsätter:
– Pontus skjuter individuellt samt lag och beroende på hur dessa starter går finns chans att bli uttagen att skjuta mix-tävlingen också.
– Vi skjuter på lördagen, 22 maj och flyger tillbaka till Sverige på måndag, säger den laddade och målinriktade skytten Pontus Kallin

Skytte på lika villkor
Skytte är en av världens största individuella sporter med över 75 miljoner aktiva i samtliga grenar. Skytte är också en av få idrotter där både killar och tjejer tränar och tävlar i samma klass och där man deltar på lika villkor.
Det finns väldigt många olika gevärsgrenar och man kan skjuta stående, liggande och sittande. Man kan skjuta luftgevär och kulgevär på bana eller i fältmiljö och det finns minst en gevärsgren för alla.
Källa: skyttesport.se

Facebook

ANNONS

ANNONS