ANNONS

Plantera med tv-profilerna

DALARNA/BORLÄNGE. z Tv-profilerna Karl Fredrik och Petter på Eklaholm är årets ambassadörer för Stora Planteringsveckan. Lokalt medverkar bland annat Bäsna trädgård.

Planteringsveckan pågår mellan den 4 och 12 september och Kjellåke Östlund på Bäsna trädgård är en av de lokala deltagarna under veckan.
Han berättar om fördelarna med att plantera på hösten och fram till den 15 september är det inga problem att plantera enligt honom.
– Månadsskiftet augusti-september fungerar alldeles ypperligt till att plantera växter i trädgården, förklara Kjellåke Östlund som driver Bäsna trädgård.
Förklaringen är att det på hösten blir svalt på nätterna och mer fukt i luften. Växterna behöver ingen näring, bara vatten och bra jord för att rötterna ska hinna rota sig några månader innan tjälen kommer.
Han medverkar i planteringsveckan, då han anser att det är viktigt att informera om fördelarna med höstplantering, som verkar vara mångfalt bättre än vårplantering, då solen bränner och torkar ur.

Kjellåke Östlund på Bäsna trädgård är en av de lokala deltagarna i Dalarna under Planteringsveckan som pågår mellan den 4-12 september. Foto: Veronica Rigtorp
“Fördelarna med att plantera på hösten är många”, berättar Kjellåke Östlund på Bäsna trädgård som är en av de lokala deltagarna i Dalarna under Planteringsveckan som pågår mellan den 4-12 september. Foto: Veronica Rigtorp

Efter det magiska datumet den 15 september bör man vänta till våren med att plantera rhododendron, grässorter och barrväxter som är lite känsligare för brännande vårsol om de inte hunnit rota sig.
Häckar, buskar och träd samt rosor har små krav och kan planteras ända in i oktober, enligt Kjellåke Östlund.
Hos årets ambassadörer för Planteringsveckan, Karl Fredrik och Petters privata trädgård på Eklaholm i Skåne, har de planterat de allra flesta växterna på hösten. De tipsar också gärna andra om höstplanteringens fördelar och i år är de stolta ambassadörer för Stora Planteringsveckan.
Ambassadörskapet innebär att paret kommer att synas i olika sammanhang och kanaler där de delar med sig av tips för att få en vacker trädgård. Att plantera på hösten är så klart ett av dem. Det är enklare, bättre för växterna och dessutom har Karl Fredrik och Petter, liksom kanske de flesta andra, mer tid att förverkliga sina trädgårdsdrömmar på hösten än under vår och sommar.

Karl Fredrik på Eklaholm är en av årets ambassadörer för Planteringsveckan som pågår mellan den 4-12 september. Foto: Caroline Göransson

Att växterna under hösten kommer direkt från odlingar där de vuxit till sig en hel säsong är en annan fördel, som ger en fantastisk kvalitet.
– Jag älskar att gå runt i odlingsplantskolor under sensommar och höst. Då är växterna otroligt frodiga och av fantastisk kvalitet. Det inspirerar mig. Stora Planteringsveckan ligger verkligen helt perfekt i tid. Du ser hur de olika sorterna ser ut när de vuxit till sig och växterna är välmatade och vackra, säger Karl Fredrik.

Karl Fredrik på Eklaholm är en av årets ambassadörer för Planteringsveckan som pågår mellan den 4-12 september. Foto: Caroline Göransson

Stora Planteringsveckan är ett årligt höstevent i trädgårdsbutiker över hela landet, ett startskott för höstens långa planteringssäsong.
Lokala arrangemang under planteringsveckan hittar du hos: Bäsna Trädgård, Blomsterlandet Borlänge, Stockmora trädgård Orsa.
Arrangemanget startar alltid första lördagen i september och sträcker sig över två helger, i år den 4-12 september. Syftet är att få fler att upptäcka fördelarna med att plantera sina trädgårdsväxter på hösten.
– Trädgårdsinspiration, kunskap och odlarglädje är ledord för Stora Planteringsveckan. Vilka kan förmedla det bättre än Karl Fredrik och Petter? Vi är väldigt glada över samarbetet med dem, säger Berit Haggren, projektledare för Stora Planteringsveckan.

Stora Planteringsveckan
Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt event i landets trädgårdsbutiker med start den första lördagen i september. Syftet är att sprida inspiration och kunskap om hösten som planteringstid.

Facebook

ANNONS

ANNONS