ANNONS

Pirjo Gustafsson (till vänster) har tilldelats årets Skördefesthjärta. Prisutdelare var regionrådet Birgitta Sacrédeus.
Foto: Pär Sönnert

Pirjo fick årets Skördefesthjärta

SÖDRA DALARNA Årets mottagare av priset Skördefesthjärtat blev Hedemorabon Pirjo Gustafsson, som jobbar inom LRF. – Det känns oväntat men väldigt hedrande säger den glada pristagaren.

Priset Skördefesthjärtat är formgivet och tillverkat av smeden Sune Hammarin från Krylbo. Det delades ut under genuin Dalamarknad i Tviksta i Hedemora i samband med första dagen av Skördefest i södra Dalarna.
I år gick priset till Pirjo Gustafsson, som bor i Hedemora och jobbar som företagscoach inom LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.
– Jag jobbade tidigare inom Potatisodlarnas Riksförbund. Jag är uppvuxen med potatis hemma i Österbotten i Finland. Potatis är livet för mig. Jag brukar säga att jag är född med skit under naglarna. Jag har faktiskt en liten odling där hemma, men det är bara potatis för eget bruk, säger Pirjo Gustafsson.

Priset delades ut av regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD).
– När jag berättade för en person från Hedemora att Pirjo skulle få priset och då sade personen att “Pirjo är lokalproducerat personifierat! Hela hon skiner av lokalproducerat, och det har hon gjort sedan innan det blev modernt”. Pirjo har kämpat för detta i flera år nu, säger Birgitta Sacrédeus.

Det är styrelsen från Skördefest i södra Dalarna som beslutar om vem som ska få Skördefesthjärtat.
– Vi vill lyfta fram olika aktörer och den här gången valde vi att lyfta fram någon som man kanske inte tänker på, någon som hjälper producenterna, säger Olle Bengtsson, en av grundarna till Skördefest i södra Dalarna.

Pirjo Gustafsson var väldigt tacksam över priset.
– Först kände jag “Men inte ska väl jag…”. Det känns väldigt oväntat och hedrande att få det här priset, säger hon.
I sitt tacktal ville hon lyfta fram den tid som de lokala matproducenterna lägger fram.
– Konkurrensen på marknaden är hård och kvaliteten på produkterna som producerar bygger på att man klarar den konkurrensen. Här i Dalarna är vi väldigt stolta över den mat som vi producerar, säger Pirjo Gustafsson.

 

Publicerat i Annonsbladet, Hedemora/Säter och Avesta/Norberg, nr 38 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS