I år görs en omstart med pilgrimsleden i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling som fyller 10 år. I höst hålls därför en tredagarvandring längs den norra delen av leden i september. Kyrkoherden Anita Ölund och Erica Norberg, diakoniassistent, ser fram emot firandet.
Foto: Pär Sönnert

Pilgrimsleden firar de tio första åren med nystart och storvandring

HEDEMORA. 2012 öppnade pilgrimsleden i Hedemora – Husby – Garpenbergs församling. I år görs en omstart med leden, efter pandemin, då även 10-årsjubileet firas. – Vi arrangerar en tredagarsvandring längs den norra delen av leden i september, säger kyrkoherden Anita Ölund.

Efter de två senaste pandemiåren har pilgrimsleden i Hedemora – Husby – Garpenbergs församling inte använts. Nu vill dock församlingen göra en nystart med leden. Ett par kortare pilgrimsvandringar planeras under sommaren och den 23-25 september hålls en tredagarvandring.
– Deltagarna får övernatta i kyrkor eller församlingshem längs vägen. Hedemora-Garpenberg blir första etappen och då har vi ett litet 10-årsfirande av leden i Garpenberg på kvällen med middag och pilgrimsmässa. Vi söker efter ideella krafter som kan hjälpa oss vid de olika kyrkorna, framför allt i Garpenberg, med mat och disk. Om man vill hjälpa till så får man jättegärna ta kontakt med oss, säger Erica Norberg, diakoniassistent inom församlingen.

Så här ser stolparna längs pilgrimsleden ut. Foto: Hedemora, Husby och Garpenbergs församling

Hela pilgrimsleden är 13 mil lång och når de sex kyrkorna som ingår i församlingen. Höstens vandring sker på den norra halvan av leden.
– Från Garpenberg fortsätter vi till Stjärnsund där det blir en ny övernattning. Sedan går vi till Långshyttan, där vi äter lunch, och fortsätter till Husby där vandringen avslutas. Leden fortsätter annars till Vikmanshyttan och vidare över Norn tillbaka till Hedemora. Då blir det sammanlagt 13 mil, säger Erica Norberg.

Pilgrimsleden öppnades 2012 och fyller därmed 10 år i år. Foto: Hedemora, Husby och Garpenbergs församling

Hur kom det sig att leden skapades 2012?
– Pontus Gunnarsson, som tidigare var kyrkoherde här, var en av de drivande personerna. Leden växte fram över flera befintliga leder och byggdes ut. Pilgrimsleder har en lång tradition, i flera religioner. Det är välgörande för själen att vandra i naturen. Detta ingår i diakonin, det är viktigt att visa att diakoni inte bara handlar om att servera soppluncher, säger Anita Ölund.
Under de senaste åren har naturen återtagit delar av leden och församlingen håller på att inspektera hur mycket som måste röjas.
– Men det är svårt att få en överblick när det gäller en led på 13 mil, säger Anita Ölund.
– Dessutom försöker vi få kontakt med alla markägarna, för att se så att vi fortfarande har deras tillåtelse att ha leden över deras mark. Det är extremt många markägare och vi har inte fått kontakt med alla ännu men hittills har alla varit positiva, säger Erica Norberg.

Erica Norberg, diakoniassistent, och kyrkoherden Anita Ölund hoppas att många vill delta i höstens tredagarsvandring längs den norra delen av pilgrimsleden. Foto: Pär Sönnert

Församlingen tillverkar även nya vandringsstolpar, som märker ut var leden går någonstans.
– Stolparna ska tjäroljas och målas blåa, eftersom det är en blåfärgad led, säger Erica Norberg.
Deltagarna i höstens stora vandring kommer att bära en lättare packning.
– Den tunga packningen körs av en följebil. Jag kommer själv att vara med och gå, tillsammans med bland annat prästen Elisabeth Dahlstedt, säger Erica Norberg.
– Då alla går i olika takt så blir sällskapet nog lite utspritt under dagen men då blir middagen som en samlingspunkt på kvällen. Det går att anmäla sig till oss redan nu. Och det går ju att vara med och gå över en av dagarna, om man hellre vill det, betonar Anita Ölund.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS