ANNONS

Hedemorabon Erling Sköld har sökt bostadsanpassningbidrag för att köpa ett permobilgarage, men har fått avslag trots att hans granne tidigare fått ett garage (som ses i bakgrunden) beviljat.
Foto: Pär Sönnert

Permobiler kan inte förvaras korrekt – Erling fick avslag: “Blir väldigt märkligt”

HEDEMORA Erling Sköld i Hedemora har hamnat i en märklig situation med sin permobil. Han behöver förvara och ladda fordonet i ett särskilt utrymme men har fått avslag från kommunen på sin ansökan om ett bidrag till ett permobilgarage.

Erling Sköld är bosatt på seniorboendet på Vintergatan i Hedemora och i våras köpte han en permobil, privat. Men när han ansökte till kommunen om att få ett bostadsanpassningsbidrag till ett permobilgarage där han kunde förvara och ladda fordonet så fick han avslag.
– Det finns en prejudicerande dom från Högsta Förvaltningsrätten som gör att kommunen ger avslag. Det finns värme i garagen samt en laddstation åt permobilen, säger Erling Sköld och visar även upp en skrivelse från räddningstjänsten Dala Mitt som påpekar att räddningstjänsten föredrar att permobilen laddas i dylika garage, för att minska brandrisken.
– Jag har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten men det kan ta över ett halvår innan det behandlas där. Förmodligen blir det avslag men då har jag försökt i alla fall, säger Erling Sköld.

Läs även: Omsorgschefen om beslutet: “Vi vill följa praxis”

Och något av ett Moment-22 kan uppstå för de som behöver få en permobil.
– Det kan bli så att man har rätt till en permobil, men att den inte kan lämnas ut för att man inte har något utrymme att förvara den på, på korrekt sätt. Det blir väldigt märkligt, säger Erling Sköld.


Erling Sköld tycker att kommunen bör bygga ett garage för ett tiotal permobiler, som de boende kan nyttja.

Han betonar att han och grannarna har bra kontakt med bostadsanpassarna men att den nya bedömningen gör att det blir en något märklig situation på boendet.
– En av grannarna ansökte innan den här prejudicerande domen kom så han har ett garage, medan jag fick avslag på samma slags ansökan. Det blir ju lite konstigt. Ett sådant här garage kostar omkring 56 000 kronor. Det är mycket pengar för en privatperson men inga större pengar för en kommun, säger Erling Sköld.

Hans förslag är att kommunen bör bygga ett garage för ett tiotal permobiler, som de boende kan nyttja.
– Det finns ju gott om plats för detta här. Vi är 4, 5 stycken som har varsin permobil men som vi inte kan förvara och ladda på korrekt sätt.


“Vi får väl se vad som händer”, säger Erling Sköld som än så länge förvarar sin permobil i korridoren, där han dock inte får ladda den.

Hur gör du med din permobil då?
– Jag förvarar min i korridoren, där det finns gott om utrymme. Den får stå där men jag får inte ladda den där, bland annat på grund av brandrisken. De här permobilerna ska förvaras och laddas i utrymmen som är välventilerade, med brandsläckare, eller i dessa specialbyggda garage, säger Erling Sköld.
Han fortsätter:
– Nyligen hade jag besök av Hedemorabostäder som sade att de skulle se över om dessa permobiler kan förvaras i något skyddsrum i stället. Men det är ju inte så lätt för de som är funktionshindrade att ta sig dit. Den enda lösningen är ju att bevilja garage eller att bygga en garagelänga där flera permobiler kan förvaras. Vi får väl se vad som händer.

Fakta:
Bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännytta uppmärksammade den här situationen tidigare i år. I en artikel skriver Sveriges Allmännytta:
“Ett rullstolsgarage för placering utanför bostaden ger ingen rätt till bostadsanpassningsbidrag.
Det har fastställts i en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.
Domen kan leda till att permobiler inte lämnas ut, eftersom lämplig förvaring är ett krav”.
– Det finns en risk att allt fler fastighetsägare nu säger nej till den här typen av bostadsanpassning, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, till organisationen om situationen.
Källa: www.sverigesallmannytta.se

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 39, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS