ANNONS

“Vi funderade nästan ett år huruvida vi skulle gå in i det här, men det fungerar faktiskt riktigt bra för oss”, berättar Lieve Norell gällande hennes och familjens val att testa konceptet bilpool.
Foto: Sonny Jonasson

Paret Norells nya vägval – ett liv med kollektiv bil

Delad glädje är dubbel glädje, sägs det. I detta fall inte minst menat i riktning miljö och mammon.

I Falun vill ett gäng polare i pool gärna bli fler.
– För vår del är det främst av miljöskäl vi gör detta, framhåller Lieve Norell vars familj samt ett 20-tal andra 023-invånare utgör Falu Bilpool.

Upplägget är strategiskt ritat och vilar på tydlig tankebas.
Att dela bil med andra.
Som extra fordonsresurs eller om behovet av bil bara är sporadiskt och inte dagligen påtagligt. En motordriven mission att minska miljöpåverkan och i möjlig mån lägga mindre mängd ekonomiska medel på ett fordon.

Lieve, maken Mattias och barnen Naja och Elna har varit aktiva i bilpoolen cirka ett halvår.
Betänketiden som föregick beslutet var dubbelt så lång.
– Ja, vi funderade i nästan ett år huruvida vi skulle gå in i det här, berättar Lieve.
Anledningen stavas i synnerhet familjefyrans liv och praktiska spörsmål.
– Att som barnfamilj sälja bilen, går det? Hur ska vi lösa det vardagliga och till stor del klara oss utan bil, återger hon de frågeställningar som utgjorde tankenötter med visst tuggmotstånd.

Lieve och Mattias landar slutligen i förvissning att förändring förtjänar ett försök.
– Och det fungerar faktiskt riktigt bra för oss. Det innebär en anpassning, men i lägre grad än vi trodde.
– Vi väljer nu i den utsträckning det är möjligt att gå eller cykla, och nyttjar bil för att åka och storhandla, köra en vända till tippen eller hälsa på någon som bor lite längre bort, exemplifierar Lieve.
Bilarna i fråga är i dag tre till antalet. Två större kombimodeller och en mindre farkost.
Falu Bilpool – som till själva strukturen är en ekonomisk förening – har totalt 25 medlemmar.
Däribland vissa tämligen väl orienterade i vedermödor som innefattar reparationer, verkstadsbesök, besiktning och dylikt.

Lieve Norell upplyser att målsättningen siktar en önskan att gärna bli fler Falufolk i poolen.
– Och då finns ju i så fall möjlighet att införskaffa fler bilar efter behov, säger hon och inflikar att dagens kärror är i gott skick och har max tre år på plåtnacken.
– För intresserade är det bara att kolla upp Falu Bilpool på sociala medier och ta kontakt för information, bilvisning och dylikt, tillägger hon.
I geografisk mening har föreningen eftersträvat klokast möjliga placering av bilarna utifrån medlemmarnas bopålar.
Vilket i dag ser de tre färdmedlen vila däck och dämpare, kaross och kardanaxel på mark nära Resecentrum, Britsarvet samt Kulturhuset tio14.

Lieve förklarar bokningen som smidig via en specifik app i luren, och att tillgängligheten oftast är god även om viss framförhållning kan vara att föredra inför längre resor som förslagsvis en semestertripp.
– Inför sportlovet har vi gjort just så, vilket visade sig fungera utmärkt. Dessutom finns takräcke och cykelställ.
Föreningen förfogar över bilarna via leasingavtal.
Avtal som finansieras via en årlig medlemsavgift om i dagsläget 1 800 riksdaler, och sedan tillkommer en miltaxa kopplad till förbrukning, slitage och underhåll.
Längre utflykter åsido meddelar Lieve Norell att en majoritet av bilanvändandet sker kvällstid och helger. Dagtid nyttjas de också bitvis av medlemmar som är egenföretagare till yrket.

Lieve framhåller tilltaget som för henne, Mattias och barnen som hittills lyckat. Att familjen tvinnar veckornas verklighet samman med en ambition att främja ett försiktigare anspråk i miljö- och kostnadssynpunkt.
– Våra barn är fortfarande väldigt små, 1,5 år och bara 1 månad gamla, så än så länge hänger de ju mest bara på. Och nu i vintertid hämtar oftast jag eller Mattias bilen för att sedan plocka upp resten av familjen och sätta i bilbarnstolarna.
– Vi får väl se om barnen har åsikter om det här när de blir lite större, skrattar Lieve Norell.

Facebook

ANNONS

ANNONS