ANNONS

Linda Tollsten, Tyge Olsson och Andreas Lindberg som spelade mördaren Nordlund, i ett drama på Lindblomska gården.
Foto: Sara Flodin

Oväder och regn störde Stampen

SÄTER. Gammaldags gudstjänst, trollkarlar, teater om Mälarmördaren Nordlund, hästskjuts och livemusik var lite av underhållningen på tidsresan som Säterstampen bjöd på förra helgen. Dagen började soligt och med fint väder, men ett häftigt oväder avbröt festligheterna och skrämde i väg en hel del av publiken, vilket gjorde att arrangemangets sista timmar blev lite avslagna.

När det började ösregna skingrade sig folket från gatorna och Fred Sverin, som sålt byggnadsvårdsprodukter, plockade skyndsamt ihop sina varor.
– Det är lite trist. Regnet förstör. Det var så trevligt och fint, men nu är jag tvungen att plocka ihop. Det brukar jämt vara fint väder, men idag hade vi lite otur, konstaterade Fred.
Tyge Olsson är ordförande i Kulturföreningen Säterstampen. Han konstaterar att det kändes lite trögt att dra igång arrangemanget efter pandemin och att årets upplaga hade färre knallar, men att han ändå är nöjd med arrangemanget.
– Det är så mycket som ska stämma innan man drar igång. Vi är lite ringrostiga, men fick det att rulla i alla fall. Det var jätteroligt att trollkarlen drog så mycket publik, säger Tyge som uppskattar att det var ett 100-tal personer på plats när Mr Udd, ny för i år, trollade på Lindblomska gården.

Fred Sverin plockade skyndsamt ihop sina varor när regnet intog gator och torg. Foto: Sara Flodin

Tyge tror att det var något färre besökare på stampen i år, men uppskattar alla trogna besökare som kommer tillbaka och är utklädda.
En av dessa var Birgitta Liljeholm, från Österfärnebo som varit på stampen tidigare vid ett tillfälle. I år besökte hon arrangemanget tillsammans Anne Salenuis och dottern Caroline Liljeholm från Trollhättan. När de gled in på Vattugränd 12 till tonerna av +55s musik följde de flesta dem med blicken.
– Folk blir så glada när de ser oss. Vi försöker hitta tidsresor och klär upp oss. Ibland åker vi Amazon och är då 60-talare. Förr sa vi att vi ”klädde ut oss”, men nu säger vi att ”vi klär upp oss”, förklarade Birgitta.
– Det känns som att vi besöker en annan tid, tyckte Caroline som fått låna dagens utstyrsel av sin mor.
– Här är det så bra ordning. Det är så stort och fint med trevliga trädgårdar, berömde Birgitta arrangemanget.

Peter och Ann-Marie Fant besökte de gårdar som öppnats för besökare. “Det är fantastiska trädgårdar som man inte har chans att se i vanliga fall” tyckte Peter. Foto: Sara Flodin

Under natten hade Anne och Birgitta stylat om två hattar för att matcha Carolines hatt.
– Vi har stukat om Ikeahattar. De kostade nio kronor. Vi klippte av spetsen och formade dem med stygn. Sedan ångade vi dem med strykjärn till den form som vi ville ha. Så vi matchar varandra. Vi har haft andra hattar förut, men kände att vi skulle ha den här stilen i dag, upplyste Birgitta Lokalt i:s utsände.

Trio Fobi spelade på Åsgränd 10. En av låtarna de framförde var Mando Diao strövtåg i hembygden. Foto: Sara Flodin
Från Österfärnebo till Säterstampen hade Anne Salenuis, Caroline Liljeholm och Birgitta Liljeholm rest. Alla tre utrustade med parapyer för att skydda sig mot regnet. Foto:Sara Flodin

Regnet hade skingrat sig då det historiska dramat om Mälarmördaren Nordlund spelades på eftermiddagen. Vädret hade då skrämt bort en stor del av publiken för flera bänkrader gapade tomma.
Under 25 år har nu Säterstampen funnits och på Säters bibliotek kommer en utställning om arrangemanget hänga fram till den 20 augusti.
Redan nu lovar också Tyge Olsson att stampen kommer tillbaka 2023 och det preliminära datumet är, som vanligt, första lördagen i augusti.

Bra början, men regnigt slut för Säterstampen. Foto: Sara Flodin
Facebook

ANNONS

ANNONS