Museichefen Åsa Ehlis ser fram emot en ny säsong vid Ornässtugan. “Platsen är inte längre bara en resa i Gustav Vasas fotspår utan vi har skapat ett bredare utflyktsmål”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Ornässtugan – mer än bara Gustav Vasa

ORNÄS. Museichefen Åsa Ehlis ser fram emot ännu en sommar vid Ornässtugan. – Jag vill göra historien folklig och förmedla hur människorna upplevde historien, säger hon.

Åsa Ehlis har varit museichef vid Ornässtugan sedan 2014. Under den tiden har mycket hänt. Bland annat har hon återupptagit teaterföreställningar, arrangerat specialvisningar och dramatiserade vandringar för barn.
Tillsammans med Kvarnsvedens GoIF har Ornässtugan också arrangerat Ornäs triathlon. Dessutom lockar vintersäsongen numera också folk till platsen då man förutom att utöva vinteridrotter kan fika eller gå på visning.
– Det är inte bara en plats med Gustav Vasas fotspår nu utan en trevlig träffpunkt i en vacker miljö, säger hon.

Ornässtugan är ett av Sveriges äldsta museum och har världens äldsta utställning i ett av rummen. Här trivs Åsa Ehlis som varit museichef sedan 2014.

Med sin stora gårdsfrunyckel i handen ger Åsa en snabbvisning av den gamla bergsmansgården från början av 1500-talet. Hon berättar att Stig Hansson byggde den som gästhus av virke som fällts på vintern 1503-1504.
– Det är inget dåligt gästhus, konstaterar Åsa där hon står på loftgången och tittar ut över Ösjön.
Det var här som Gustav Vasa ska ha gömt sig från den danske kungen men också blivit förrådd. Och tvärtemot vad många hittills trott så var det troligen inte Arent Persson som ska ha förrått honom utan Stig Hansson själv, enligt Åsa Ehlis.
– Och han blev avrättad i maj 1522. Så det är ett ganska makabert jubileum i år.
Hur ska ni uppmärksamma det?
– Inte mer än att vi nämner det under visningarna.

I denna säng ska Gustav Vasa ha sovit under sin tid på Ornässtugan. Drygt två hundra år senare, 1758, skapade dåvarande husägare Jacob Brandberg världens äldsta utställning i detta gästrum.

De senaste åren har pandemin påverkat besöksverksamheten, men nu är Åsa och hennes elva medarbetare på café och museum redo att ta emot mängder av besökare igen.
– Jag hade till och med en skolklass på besök häromdagen och det var inte i går, säger hon.
Även om ett par visningar har hållits under helgerna större delen av det senaste året så är det inte förrän vid midsommar som säsongen drar igång på allvar.
– Midsommardagen är den dag på året som vi har mest folk. Då har de varit på fest kvällen före och sedan vill de fika och titta på något.
Extra festligt i nejden tror Åsa Ehlis att det kan bli den 23 juli under ångbåtens dag då flera ångbåtar kommer att hålla till i Ösjön.
En annan särskild aktivitet i sommar sker i slutet av augusti då Leif Mörkfors håller en utomhusföreläsning om släktforskning.
Och redan nu börjar Ornässtugans chef tänka på nationaldagen – den 6 juni – nästa år. 2023 är det nämligen 500 år sedan Gustav Vasa blev kung.
– Då kan det ju inte finnas ett bättre ställe än här att fira nationaldagen på, utbrister hon.

Det berömda dasset där Gustav Vasa sägs ha firat ner sig under sin flykt från danske kungen är något som intresserar både stor och liten.

Fakta
Åsa Ehlis
Ålder: 49 år.
Bor: Dalsjö.
Familj: Man och tre barn.
Yrke: Museichef, designer och barnboksförfattare.
Intressen: Historia och kultur.

Fakta
Ornässtugan, eller Ornäsloftet, är en byggnad från 1504-05 och ett av Sveriges äldsta museer. Museiverksamheten började redan i mitten av 1700-talet.
Den dåvarande ägaren, Jacob Brandberg, samlade in föremål som anknöt till Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna, där Ornässtugan spelade en viktig roll.
Sedan 1935 är hela området med fyra byggnader ett lagskyddat staligt byggnadsminne.
Byggnaden ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk.
Källa: Wikipedia

Kartan är från 1770-talet och visar Gustavs väg genom Dalarna. “Den brukar särskilt lokalbefolkningen vara intresserad av”, berättar museichefen.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS