ANNONS

En man i 30-årsåldern från Borlänge kommun har dömts till en månads fängelse för att ha kört bil, bland annat i Gagnefs kommun, trots att han var narkotikapåverkad.
Foto: Arkiv

Onykter bilfärd slutade i skogsdunge – föraren har dömts

BORLÄNGE/GAGNEF En man i 30-årsåldern från Borlänge kommun har dömts till en månads fängelse för att ha kört bil, bland annat i Gagnefs kommun, trots att han var narkotikapåverkad.

I slutet av juni i fjol noterade en bilförare, som körde söderut på E16 i höjd med Nås, i Vansbro kommun, att bilen framför honom framfördes vingligt. Efter ett par mil började bilen pendla mellan körbanorna och in i skyddsräckena. Detta skedde under drygt en kilometers körning. Slutligen körde bilen över den mötande körbanan och in i en skogsdunge. Detta skedde i Mon, mellan Mockfjärd och Djurås i Gagnefs kommun.

Föraren av den kraschade bilen hade tramadol och amfetamin, som är narkotikaklassat, i blodet kort tid efter färden.
Mannen har erkänt drograttfylleri och ringa narkotikabrott. Däremot har han förnekat brott när det gäller grovt rattfylleri, eller vårdslöshet i trafik som han åtalades för. Enligt mannen berodde hans märkliga körning, sista kilometern före olyckan, på att han drabbats av ett kontinuerligt krampanfall som gjorde att han inte kunde styra bilen.

Falu tingsrätt anser att det är bevisat att mannen kört bilen när han var påverkad av narkotika. Tingsrätten anser att mannen hade gott om tid på sig att stanna bilen, för att undvika olyckan. Sammantaget anser tingsrätten att graden av trafikfarlighet innebär att mannen ska dömas för grovt rattfylleri.

Falu tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han döms till skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst, ett straff som motsvarar en månads fängelse om fängelse hade valts som påföljd. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för sin försvarare.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge) nr 26, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS