ANNONS

“Vi vill hålla oss till praxis och då kan vi inte göra undantag”, säger Marjo Savelius, omsorgschef i Hedemora kommun.
Foto: Pär Sönnert

Omsorgschefen om permobilgaraget: “Vi vill hålla oss till praxis”

HEDEMORA Erling Sköld fick avslag på sin ansökan om bostadsanpassningsbidrag för ett permobilgarage, trots att bidrag tidigare beviljats för samma sak. Nu förklarar Hedemoras omsorgschef Marjo Savelius hur kommunen resonerat.

– Det finns ett prejudikat från högsta förvaltningsdomstolen om just detta, som vi har valt att gå efter. Boverket och Sveriges Kommuner och Regioner yttrade sig också i den domen. Man grundade beslutet på att detta bidrag ska ges för att anpassa eller komplettera en fastighet. Ett sådant här garage är dock fristående och ses som en lös inventarie och då lämnas inte bidraget, säger Marjo Savelius.

Läs även: Permobiler kan inte förvaras korrekt: “Det blir lite märkligt”

Hon förklarar att bostadsanpassning ska gälla för saker som är fastmonterade och inte för saker som går att flytta.
– Om det hade gällt en hiss eller en ramp, som inte går att flytta på samma sätt, så hade vi beviljat det, men nu blev det avslag.

Men blir det inte lite märkligt när en granne fått bidrag för just ett sådant här garage beviljat för något år sedan och nu blir det avslag på samma sak?
– Jag kan förstå att det här påverkar människor på det viset, men vi vill hålla oss till praxis och då kan vi inte göra undantag. Vi tittar på prejudicerande domar. Nu blev det en annan bedömning för samma ärende.

Skulle Erling kunna bekosta ett sådant här garage själv och får han i så fall ha det vid seniorbostaden?
– Jag ska låta det vara osagt, det måste jag kolla upp innan jag kan svara. Men jag förstår att han vill kunna förvara och ladda sin permobil någonstans.

Han tycker att kommunen borde bygga större garage där flera permobiler skulle kunna förvaras och laddas. Skulle det vara möjligt?
– Det var ingen dum idé, men det är nog en fråga för Hedemorabostäder om det är möjligt att bygga ett sådant garage för permobiler.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 39, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS