Olympicaskolan i Hedemora planerar att avveckla sin högstadieverksamhet inför höstterminen 2024. “Det är jättetråkigt, men ett väl avvägt beslut, säger Fredrik Ahlgren, vd för Olympica AB, som är skolans huvudman.
Foto: Privat

Olympicaskolan vill avveckla sitt högstadium

HEDEMORA. Olympicaskolan i Hedemora planerar att avveckla sin högstadieverksamhet inför höstterminen 2024. Anledningen är att det är svårt att rekrytera behöriga lärare till högstadiet. – Jättetråkigt, säger Fredrik Ahlgren, vd för Olympica AB, som är skolans huvudman.

I tisdags gick friskolan Olympicaskolan ut med informationen som berör 75 elever, som i dag går i årskurs 6-8.
– Detta är ett väl avvägt beslut, eftersom det är så svårt att hitta behörig personal till just högstadiet. Detta är en sak som vi inte kan blunda för, en behörig lärare är så pass viktig för undervisningen, säger Fredrik Ahlgren.
När fattas beslutet rent formellt?
– Eftersom vi måste göra MBL-förhandlingar* kan vi inte fatta beslutet ännu. De fackliga förhandlingarna inleds den 14 mars men de kommer inte att förändra något. Styrelsen kommer att fatta det formella beslutet efter att förhandlingarna är avslutade.

Har det här varit på gång länge?
– Vi har brottats med detta de senaste tre, fyra åren. Personal har blivit äldre och gått i pension samtidigt som det är svårt att rekrytera efterträdare. Just ämneslärare på högstadienivå är särskilt svårt att hitta. Hittills har vi lyckats lösa situationerna som uppstått men nu ser vi inte att det går längre.
De 75 eleverna som berörs av det kommande beslutet kommer i stället att erbjuda plats på kommunens högstadium Vasaskolan till höstterminen 2024.
– Hur tråkigt det än kan låta så gör vi detta för elevernas bästa. De har rätt att ha behöriga lärare. På det här sättet kan de samlas på ett större högstadium som har en högre lärarbehörighet, säger Fredrik Ahlgren.

Olympicaskolan har bedrivit verksamhet i Hedemora i 24 års tid och skolan i Hedemora är den enda av Olympicas tre skolor som har ett högstadium. Fast inte länge till, som det verkar. Det finns ett förslag att avveckla högstadiet från och med höstterminen 2024. Foto: Privat

Lokalerna kommer att byggas om och renoveras.
– Vi har varit trångbodda men nu får vi mer utrymmen för att fortsätta ha en bra verksamhet inom F-6. Där ligger lärarbehörigheten på 82 procent, vilket kan jämföras med vårt högstadium som har 45 procent, säger Fredrik Ahlgren.
Vilka reaktioner har ni fått från föräldrar och elever?
– Mycket nickande, att man förstår varför vi gör detta. Sedan är det flera som, såklart, reagerar känslomässigt, som undrar varför vi gör detta just nu och så är det flera elever som undrar vad som kommer att hända med dem nu, säger Fredrik Ahlgren.

John Steen är bildningschef i Hedemora kommun.
– Detta rör 71 elever som är bosatta i Hedemora kommun och fyra som bor i en annan kommun. Vi kommer att erbjuda samtliga elever plats på Vasaskolan, säger han.
Har ni plats för dem på Vasaskolan?
– Ja, det finns plats. Visst kommer vi att behöva se över organisationen, hur man fördelar klasserna och så, samt eventuellt anställa någon eller ett par lärare till men detta kommer vi att lösa. Vi har en bra dialog med Olympica om detta, både de och vi är måna om att detta ska bli så bra som möjligt för eleverna, säger John Steen.

Fotnot: MBL står för lagen om medbestämmande i arbetslivet.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS