ANNONS

Ökad smittspridning av covid-19 i Hedemora

HEDEMORA Tre fall av klustersmitta gällande covid-19 har konstaterats i Hedemora kommun. Smittan har upptäckts hos ett 20-tal personer i kommunen.

Under Region Dalarnas arbete med smittspårning av covid-19 har tre fall av klustersmitta konstaterats i Hedemora kommun.

– Jag vill verkligen uppmana alla som får minsta symtom att stanna hemma från jobb eller skola och boka tid för PCR-provtagning för att se om man har en pågående covid-19-infektion. Testet bokar man via appen Min vård Dalarna, det går snabbt att göra och är avgiftsfritt, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

Smittspårningen i länet görs under ledning av Vårdhygien och Smittskydd Dalarna. Under de senaste veckorna har alla personer som konstaterats smittade av covid-19 kontaktats av smittspårningen för att kunna bryta smittkedjor på ett tidigt stadium och för att även upptäcka eventuell klustersmitta. Detta innebär platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning.

– Vi har hittat ett 20-tal personer boende i Hedemora, och lika många personer som kommer från andra håll men som har vistats i Hedemora, och konstaterats vara smittade av covid-19, säger Helena Ernlund.

Det intensiva arbetet med smittspårning ska fortsätta att utökas under hösten.
– På det här sättet kan vi hitta även de som är smittade fast de har väldigt milda symtom och som förmodligen inte hade testat sig på eget bevåg, säger Helena Ernlund, som påminner om att det även i fortsättningen är jätteviktigt att alla fortsätter hålla avstånd, tvättar händerna och stannar hemma vid minsta tecken på sjukdom.
– Vi måste alla hjälpas åt att bekämpa smittspridningen, säger hon.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 36, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS