Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ett av Avesta AIK:s mest spännande nyförvärv är 36-årige Mattis Hildonen. Han lämnade AAIK 2006 och nu, nästan 14 år senare, är han tillbaka. ”Förhoppningsvis kan jag bidra med en del på plan. Personligen har jag svårt att säga att man inte ska ha målsättningen att gå upp direkt”, säger han.
Foto: Kenneth Johansson

Offensiv hemvändare tror på fotbollsherrarna

När Avesta AIK i slutet av 2019 presenterade ett antal nyförvärv stack ett namn ut. Mattis Hildonen var med när klubben 2006 spelade i tvåan. Nu, nästan 14 år senare, är han tillbaka.

Man kan säga att cirkeln sluts för Avestabördige Mattis Hildonen som nu blivit 36 år. Som ung fotbollsfostrades han i Avesta AIK och som senior var Mattis med under åren 2004 till 2006, då AAIK gick från division 4 till division 2.
Nu kommer han tillbaka med en mängd rutin i bagaget och med en vilja att föra Avesta uppåt igen.
– Första tanken var bara att komma i gång och träna och kanske vara hjälptränare. När vi kom i gång så kände man mer att man inte har så många säsonger kvar, så det vore kul att spela, berättar Mattis.

I augusti gick flyttlasset tillbaka till Avesta, då från Norge dit han flyttade 2009 när han var klar med studierna i Uppsala.
– För mig är det främst att komma nära föräldrar och syskon. Jag arbetar fortfarande mot Norge och åker dit en gång i månaden.
Under åren i Norge har Mattis representerat klubbar i Kirkenes, Stavanger och i Oslotrakten. Han har även varit tränare men nu har han tre år bakom sig utan fotboll.
– Vi fick barn när jag var 31 år och jag trappade då ned. När vi fick andra barnet så lade jag av, och det är tre år sedan.

Under Mattis senaste säsong i Avestatröjan var Mikael Lindgren huvudansvarig och nu kommer han tillbaka till samma tränare.
– Förhoppningsvis kan jag bidra med en del på plan. När jag lämnade var jag defensiv mittfältare men efter det har jag spelat längre fram, som anfallare och släpande forward. Så jag tänker att jag kan bidra en del offensivt.

Mattis känner också starkt för att dela med sig av sin erfarenhet till den yngre generationen.
– Det man kan se på de yngre spelarna är att de generellt är bättre tekniskt än när vi var i den åldern. Men det man vill bistå med är vad som ger resultat, jag har sett många yngre som behöver hjälp och guidning.

Du har varit tränare tidigare, är det en roll som intresserar dig i framtiden?
– Ja, det gör det definitivt. Jag har tänkt att gå de där stegen, men det tar ju än mer tid.
– Men det är jag väldigt sugen på och jag har ju gjort en säsong som spelande tränare och det gick bra.

Efter någon månad med fysträning så har laget nu klivit ut på fotbollsplanen och Mattis tror på truppen och dess möjligheter i division 4.
– Personligen har jag svårt att säga att man inte ska ha målsättningen att gå upp direkt.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 6, 2020

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!