Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Odd Fellow i Hedemora delar ut pengar till lokala projekt i kommunen.
Odd Fellow i Hedemora delade ut nästan 70 000 kronor till lokala projekt i Hedemora kommun. Från vänster: Maria Jacobson och Eva Andersson Sten, diakoniassistenter som tog emot pengarna till Friagården, Mats Aronsson, exövermästare i Odd Fellow, Tommy Matsson, Sällskapet Hedemora Jultomtar, samt Gunborg Morén, ordförande för Röda Korsets Hedemorakrets. De tre mottagarna fick 23 200 kronor vardera.
Foto: Pär Sönnert

Odd Fellow stöttar flera lokala projekt

HEDEMORA. Odd Fellow i Hedemora delar ut nästan 70 000 kronor som ska göra nytta lokalt i kommunen. Sällskapet Hedemora Jultomtar, Röda Korsets Hedemorakrets samt Fria-gården får 23 200 kronor vardera. “Wow! Jag blir tårögd”, säger en berörd Gunborg Morén, ordförande för Röda Korset i Hedemora.

Mats Aronsson är exövermästare i Odd Fellow B55 Engelbrekt och tar emot i logens lokal ett par trappor upp vid Hökartorget i centrala Hedemora.
– Vi träffas här två gånger i månaden, mellan september och maj, och kvinnogruppen träffas lika ofta. Vid varje träff äter vi mat och då kan deltagarna lägga till en slant på notan som går till en pott. Den potten kan vi sedan dela ut pengar från, berättar Mats Aronsson.

När på året som utdelningen sker beror på den så kallade storlogen inom Odd Fellow.
– Vi kan söka medel därifrån, lika mycket som vi själva vill skänka. Så den här gången kommer 35 000 kronor från oss här i Hedemora och resterande 35 000 kronor från storlogen. Men vår ansökan ska behandlas och så, vilket påverkar när pengarna kan delas ut. Denna utdelning gäller för 2022, påpekar Mats Aronsson.

Mats Aronsson, Odd Fellow Hedemora.
“Vi har beslutat att dessa pengar ska gå till lokala projekt som gör skillnad i Hedemora kommun”, säger Mats Aronsson, exövermästare i Odd Fellow B55 Engelbrekt. Foto: Pär Sönnert

Sällskapet Hedemora Jultomtar, som är en av mottagarna, är Hedemora kommuns äldsta förening som fortfarande är aktiv.
– Den bildades 1882 och i dagsläget är vi runt 130 medlemmar. Vi delar ut pengar till behövande barn som bor i Hedemora kommun och som går förskoleklass och upp till årskurs nio, berättar Tommy Matsson som tog emot checken på 23 200 kronor.

Mellan den 13 och 16 november går det att ringa till Sällskapet Hedemora Jultomtar för att ansöka om pengar.
– Vi har sex, sju medlemmar som bedömer vilka som ska få ta del av pengarna. Dessvärre finns det de som försöker ta del av detta trots att man inte är i samma behov av det som många andra, säger Tommy Matsson.

Tommy Matsson, Sällskapet Hedemora Jultomtar
Tommy Matsson tog emot checken för Sällskapet Hedemora Jultomtars räkning. Foto: Pär Sönnert

Förra året delade sällskapet ut drygt 105 000 kronor till behövande barn i Hedemora kommun.
– Beloppet beror på hur mycket pengar vi får in i olika gåvor och bidrag. I fjol fick 132 barn ett presentkort på 800 kronor vardera. Presentkortet gäller i affärer i Hedemora, på så sätt stöttar vi den lokala handeln, säger Tommy Matsson.

Röda Korsets Hedemorakrets får också 23 200 kronor, som kommer att gå till matkassarna som Röda Korset delar ut.
– Vi delar ut ungefär 150 matkassar i veckan, fördelat på tre tillfällen. Vi får främst mat från Ica Supermarket Hedemora och Hemköp i Hedemora men även från Tempo och Lidl. Sedan får vi komplettera med bland annat pasta och sådant, så de här pengarna kommer väl till pass. Behovet av matkassar har ökat rejält det senaste året, i augusti 2022 var det uppemot 25 matkassar per tillfälle och nu är det minst 40 och ibland ända upp till 72 stycken, säger Gunborg Morén.

Gunborg Morén. Röda korset i Hedemora.
Gunborg Morén, ordförande för Röda Korsets Hedemorakrets, var märkbart berörd när hon fick se checken på 23 200 kronor. “Wow! Nu blir jag tårögd”, utbrast hon. Foto: Pär Sönnert

Odd Fellow stöttar även med julmat till Röda Korsets julbord.
– Vi brukar köpa extra mycket mat till vår julavslutning och så skänker vi en del av det vidare till Röda Korset, säger Mats Aronsson.
– Ja, jag vet ju att det finns ett par kockar med i Odd Fellow och det är ju märkligt att de räknar så fel på antalet portioner… säger Gunborg Morén med ett leende.
Hon tillägger:
– Årets julbord hålls den 21 december. Tomten kommer och alla gäster får en julklapp. Den som vill får gärna skänka en julklapp till oss.

Maria Jacobson och Eva Andersson Sten från Friagården i Hedemora.
Maria Jacobson och Eva Andersson Sten jobbar som diakoniassistenter inom Svenska kyrkan och är bland annat engagerade i Friagården. Foto: Pär Sönnert

Friagården, som ligger intill gamla tingshuset vid Sveaparken i Hedemora, får också 23 200 kronor.
– Från början hette det Riagården och då var flera församlingar inblandade. Sedan drog de andra sig ur så nu drivs Friagården i Hedemora, Husby och Garpenbergs församlings regi, berättar Maria Jacobson, diakoniassistent.
– Friagården är en mötesplats och får mellan 80 och 100 besök i veckan. Vi har också julbord, den 28 november, säger diakoniassistenten Eva Andersson Sten.

Vad ska dessa pengar gå till?
– Det har vi inte bestämt ännu men antingen köper vi in saker till verksamheten som behövs eller så kommer de att gå till mat eller aktiviteter för våra besökare. Vi brukar göra lite extra till storhelgerna. För människor som är lite trasiga är julen viktig, som en traditionell högtid.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,288168"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!