ANNONS

Johan Reyier är vice ordförande i omsorgsnämnden i Smedjebackens kommun.
Foto: Lisa Björklund

Nytt vallöfte från S: ”Gratis trygghetslarm till äldre”

SMEDJEBACKEN. Med kort tid kvar till valet lanserar Socialdemokraterna i Smedjebacken nya vallöften. I början av juni utlovades runt 200 000 kronor extra till kommunens vägföreningar, och i slutet av juni lanserades ett löfte om gratis trygghetslarm till alla kommuninvånare över 75 år – förutsatt att partiet får tillräckligt med mandat inför kommande fyraårsperiod. – Klart att det är ett vallöfte vi går ut med. Men vi är duktiga på att hålla våra vallöften, säger Johan Reyier (S) som är vice ordförande i omsorgsnämnden.

Socialdemokraterna i Smedjebacken säger sig vara beredda att avsätta runt 300 000 kronor för att alla personer över 75 år, och som är i behov av ett larm, ska kunna få det.
– Många äldre har problem med sin ekonomi och de ska inte behöva välja bort trygghetslarm. Det rör det sig om mellan 300 000 kronor och 350 000 kronor per år. Pengar som vi får i intäkt nu och som vi inte kommer att få i intäkt om vi inför det här, säger Johan Reyier (S).
Trygghetslarmen är alltså egentligen inte gratis, utan skulle innebära en kostnad för kommunen.
Men Socialdemokraternas vallöfte omfattar inte heller alla över 75 år som har behov av det, utan är begränsat till dem som inte nått maxbeloppet på 2 170 kronor i månaden för hjälp från hemtjänsten. Maxbeloppet nås vid åtta timmar i månaden, så kostnadslättnaden skulle alltså vara ett stöd för dem som har hjälp från hemtjänsten färre än åtta timmar i månaden, eller för dem som inte har någon hemtjänst alls.
Detta eftersom trygghetslarm redan ingår i månadsavgiften till hemtjänst.
– De här pengarna är för dem som har trygghetslarm, men som inte kommer upp till högkostnadstaket, säger Johan Reyier (S).

Gratis trygghetslarm ska göra äldre i Smedjebacken tryggare. Foto: Dreamstime

För dem skulle subventionen kunna innebära en lättnad på 3 000 kronor om året, eftersom trygghetslarmet kostar 250 kronor i månaden.
I nuläget är det 235 personer över 75 år som har trygghetslarm. Exakt hur många av dem som kommer få sina trygghetslarm gratis är oklart.
– Det viktigaste är hur stor kostnaden för kommunen kommer att bli, alltså mellan 300 000 och 350 000 kronor.
Varför prioriterar Socialdemokraterna just trygghetslarm?
– Det är för att det är en trygghet för våra medborgare. Om du inte har trygghetslarm får du vackert vänta tills någon hittar på dig, men om du har trygghetslarm så får du hjälp relativt snabbt. Det är viktigt att kunna erbjuda snabb hjälp och förhindra att andra värre skador uppstår.

Facebook

ANNONS

ANNONS