– Det har varit tuffa förhandlingar. Vi i Moderaterna vill få igenom så mycket som möjligt av vår politik, säger Åsa Ljungkvist som är ordförande för Hedemoras moderater.
– Samtidigt var det viktigt med en stark, bra majoritet inför den svåra tid som nu råder och där vi behöver ta ett stort ansvar. Det här blev det bästa beslutet, tycker Åsa.

Göran Hoffman tror att samarbetet kommer vara bra för Hedemora kommun.
– Vi har ett avtal, oss emellan, som vi har signerat med den politik som vi vill föra.
Områdena som partierna kommit överens om är äldreomsorg, skola samt näringsliv. Partierna vill dock inte gå in på några detaljer i de politiska frågorna ”i det här skedet”.
– Men vi har lyckats få med väldigt mycket moderat politik, konstaterar Åsa.

Badhusfrågan finns dock med i avtalet.
– Vårt parti har jobbat för att vi verkligen ska gå till botten angående att göra något annat än att bygga nytt, säger Åsa.
– Den har vi backat på. Det har inte varit någon tung fråga att backa på för oss. Det ligger ingen prestige i detta, kontrar Göran.
Anledningen till att Miljöpartiet blev samarbetspartner till de två största partierna, förklarar Hoffman så här:
– Vi såg att Miljöpartiet delar vår uppfattning och skapar minst konflikt gentemot avtalet.
Kerstin Lundh (MP) är vice ordförande för Miljöpartiet i Hedemora. Hon har suttit som regionråd i Region Dalarna under fyra år.
– Där har vi, bland annat, samarbetat med Moderaterna, Liberalerna, Dalarnas sjukvårdsparti, Centern och Kristdemokraterna. Det har gått väldigt, väldigt bra, intygar hon och fortsätter:
– Idag är alla partier intresserade och starkt engagerade gällande klimatfrågor. Alla förstår att det är en viktig fråga, försäkrar Kerstin.
I sju kommuner i Dalarna samarbetar nu Socialdemokraterna och Moderaterna.
– Det visar väl att det inte är något konstigt. Den ideologi, som kanske sätter stora väggar på riksplanet, finns inte lokalt på samma sätt, anser Hoffman.
– Vi har observerat och följt med, men det ligger inte till grund för varför vi gjorde det valet här. Det här var det bästa alternativet för Hedemora den här mandatperioden, säger Åsa och lägger till att de självklart talat med partikollegor, som ingått samarbete med Socialdemokraterna, i andra kommuner.

Valet av kommunstyrelsens ordförande har varit den springande punkten ill fördröjningen.
– Det har varit den hårda nöten att knäcka under den här perioden som vi har kämpat för att nå fram till varandra, förklarar Göran Hoffman som varit kommunstyrelsens ordförande under det gångna halvåret.
Socialdemokraterna har flest mandat i kommunfullmäktige, men trots detta gick de miste om posten som kommunstyrelsens ordförande.
– Till slut har vi i Socialdemokraterna valt att kliva tillbaka från den då vi ser värdet i att jobba med Moderaterna. Mycket i våra valprogram stämmer, lägger Göran till.
I avtalet får Socialdemokraterna tillsätta ett kommunalråd på halvtid.
– Den tjänsten kommer jag inte ta, för det fungerar inte för mig, påtalar Göran.
Han tycker att det varit en intensiv tid med en kommunchef som slutat, polisanmälan samt en valrörelse. Göran hade önskat en längre tid ”på tronen” för att få chans att visa att han kan åstadkomma saker.
– Personligen har det varit surt, det ska jag inte sticka under stol med, men jag har börjat förlika mig med det. Det har varit ett ”rävspel”, som det blir i sådana här situationer, säger Göran Hoffman som nu går tillbaka till sitt jobb som Hedemora kommuns it-chef.
Lennart Mångs (M) är Moderaternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande, medan Ann-Marie Stenberg Carlsson (S) är Socialdemokraternas val till posten som kommunstyrelsens vice ordförande och därmed kommunalråd på halvtid. Beslut om detta tas av kommunfullmäktige den 13 december.