Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Säters IP. Säters IF. Fotboll
Under byggtiden, som pågått sedan våren 2023, fick idrottsutövarna byta om i tillfälliga baracker. Här visas ett av de nyabyggda omklädningsrummen upp av fritidschefen Malin Lilja Altörn, fastighetschefen Per-Olov Grundström, kommunalrådet Mats Nilsson (S) och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Karin Freij (C).
Foto: Pär Sönnert

Nytt och fräscht vid Säters IP

SÄTER. Efter drygt ett års byggnation har de nya omklädningsrummen vid Säters IP nu invigts. Dessutom har kafeterian och ett konferensrum renoverats. – Som det ser ut nu så håller vi budgeten, säger Per-Olov Grundström, fastighetschef i Säters kommun.

Nyligen invigdes de fräscha lokalerna vid Säters IP. Flera av de berörda föreningarna, som nyttjar anläggningen, närvarade.
– En representant från ett av ishockeylagen sade att de verkligen ser fram emot att dra i gång säsongen med de här nya omklädningsrummen, säger Malin Lilja Altörn, fritidschef i Säters kommun.
För ett otränat öga, som Lokalt i:s utsände har, märktes först ingen större skillnad i ”korridoren” med omklädningsrummen, förutom att den såg nyrenoverad och fräsch ut.
– Men hela den här sektionen är nybyggd. Den gamla sektionen, med de gamla omklädningsrummen, revs och ersattes av en ny och större byggnad. Nu har det blivit fem helt nybyggda omklädningsrum, fyra stora och ett litet, samt ett nytt domarrum och sjukrum. Vaktmästarnas rum har också renoverats, säger Malin Lilja Altörn.

Säters IP. Säters IF. Fotboll
På väggarna i korridoren där de nybyggda omklädningsrummen finns hänger flera stora fotografier på unga idrottsutövare i olika Säterföreningar.

Sektionen där bland annat omklädningsrummen finns har utökats rejält, mot fotbollsplanen till.
– Tidigare var den här delen på 240 kvadratmeter, nu är det nästan 400 kvadrat. Vi har följt ishockeyförbundets riktlinjer vad gäller ytor i omklädningsrum. Så nu finns den delen på plats om A-laget skulle gå upp i division 1 igen. Klubben fick dispens för detta förra gången man var i ettan men nu har vi tagit i rejält, säger Per-Olov Grundström.
Vad låg budgeten på?
– Anbudet var från början på 16,7 miljoner kronor och sedan tillkom det lite efteråt så budgeten landade på 20 miljoner kronor. Vi håller på att summera det sista och som det ser ut just nu håller vi budgeten. Det som återstår är lite asfaltering, för att snygga till det lite här utanför, säger Per-Olov Grundström
– Det som vi fick lägga till i efterhand var renoveringarna av två befintliga omklädningsrum. Skolan nyttjar också lokalerna och därför har vi regelverk därifrån att följa också, påpekar Karin Freij (C), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Säters IP. Säters IF. Fotboll
Per-Olov Grundström, Malin Lilja Altörn och Karin Freij visade upp Lokalt i:s utsände till den nyrenoverade kafeterian där ett gäng ballonger skvallrade om invingningen som ägde rum dagen innan bilden togs.

Kommunalrådet Mats Nilsson (S) är väldigt nöjd med bygget.
– Mycket positivt. Detta är ett lyft, helt klart. Bland annat kan ishockeyn arrangera turneringar på ett helt annat sätt nu, säger Nilsson.
Gruppen visar runt till den renoverade kafeterian och konferensrummet som finns en trappa upp.
– Vi har satt in en rad energibesparande åtgärder, som golvvärme och nya dörrar som gör att det inte läcker kyla och värme. Det gjorde det exempelvis genom dörren mellan ishallen och kafeterian, där det ska vara sju, åtta grader på ena sidan och runt 21 på andra sidan. Det läckte en hel del genom den dörren men nu har vi en rejäl ytterdörr på plats som gör skillnad, säger Per-Olov Grundström.

Säters IP. Säters IF. Fotboll
Från kafeterian har man utsikt över konstgräsplanen vid Säters IP.

Säters IP. Säters IF. Fotboll
På väggarna i korridoren där de nybyggda omklädningsrummen finns hänger flera stora fotografier på unga idrottsutövare i olika Säterföreningar.

Säters IP. Säters IF. Fotboll
Ett av de fem helt nybyggda omklädningsrummen på Säters IP.

Anläggningen har även tillgänglighetsanpassats.
– Nu har vi en hiss upp till kafeterian, det fanns inte tidigare. Och vi har haft en bra dialog med berörda föreningar under byggtiden, de har varit väldigt engagerade i projektet, säger Malin Lilja Altörn.
Vad blir nästa projekt inom idrotten?
– Vi har satsat mycket på barn och ungdomar de senaste åren, bland annat möjliggjort för spontanidrott på multiarenorna i både Gustafs, Stora Skedvi och Säter. Härnäst behöver vi göra något för våra äldre och då är det i första hand boule det gäller. Det har diskuterats i några år nu att få till en hall för boule, det är dags att vi satsar på aktiviteter även för våra äldre nu, säger Mats Nilsson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!