Nu presenteras initiativet “De första orden om de sista”, där fokus vilar på att stärka barn och föräldrar i att hantera barnens sorgearbete. “Som förälder ska man inte försöka rationalisera sorgen eller låtsas som ingenting”, tipsar psykoterapeuten Louise Hallin.
Foto: Sonny Jonasson

Nytt koncept stöttar barn i sorgearbetet

FALUN/DALARNA. Nu presenteras ett initiativ med tyngdpunkt vilande i begreppet sorg. Barnens sorg. Och hur man som förälder via kloka manövrar kan hantera denna. Tryggande samtal, öppenhet och förebyggande metoder framhålls som väna strategier i ett känslofyllt ämne. – Om man inte tar hand om sorgen när den dyker upp så kan den komma tillbaka senare i livet, säger psykoterapeuten Louise Hallin.

Marknadsaktören Kantar Sifo uppvisar i en ny undersökning siffror gällande föräldrar och barn som upplever sorg.
Rapporten, framtagen på uppdrag av begravningsbyrån Fonus, påvisar att nio av tio föräldrar anser det viktigt att ha en dialog med barn om sorg.
Men den visar också att närmare hälften av föräldrarna känner osäkerhet inför hur man kan gå tillväga i detta.

I samklang med psykoterapeuten Louise Hallin lotsar därav begravningsbyrån en ansats med namnet “De första orden om de sista”.
En helhet formulerad i pedagogiskt syfte. Där erfarenhet och kunskap erbjuder en hjälpande hand i att omfamna det emotionella ramverk som infaller när ett liv står inför döden.
Som vill skapa möjlighet till ökad känslomässig närhet i stället för distans som kan komma att utgöra ett bekymmer längre fram i livet.
– Vi vet hur viktigt det är med sorgebearbetning, samtidigt möter vi dagligen vuxna och föräldrar som tycker att det är svårt att närma sig ämnet. Därför är det viktigt att hitta tillfällen, innan man befinner sig mitt i ett dödsfall, då man kan lyfta och prata om känslan sorg, betonar Conny Sohlberg som är begravningsentreprenör på Fonus.

Conny Sohlberg, yrkesverksam i flertalet roller vid begravningsbyrån Fonus. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

En av metoderna man uppmuntrar bygger bland annat på fina avskedsceremonier för gosedjur som barnen förlorat.
Sohlberg fortsätter i frågan och ser även det hela i ett större sammanhang.
– Ja, ett sådant tillfälle kan vara då barnet förlorat något som det älskat, som ett gosedjur.
– Barn och unga är vår framtid och om vi kan hjälpa dem att sätta ord på känslorna kring död och saknad har vi alla mycket att vinna, redogör han.

I nära allians med Louise Hallin upplyser man nu således om att små ceremonier kan ha en positiv funktion.
Ceremonier för förlorade objekt – som varit viktiga för barnet – kan skapa en trygg plats för samtal om livet och döden.
En aspekt som nu lyfts via förgrundsfigurernas gemensamma material är också att underlätta eventuell framtida sorgebearbetning för barnen.

Här påtalar man att gosedjur, nappar och snuttefiltar ibland kallas “övergångsobjekt”. På så vis utgör de saker som ger barn lika mycket trygghet och kärlek när de finns närvarande, som sorg när de försvinner.
Psykoterapeuten Louise har långtida erfarenhet av att arbeta just med barn i sorg.
Hon äger därtill kunskap om varför det är viktigt att våga prata om tunga, svåra känslor.
– Som förälder ska man inte försöka rationalisera sorgen eller låtsas som ingenting. Om man inte tar hand om sorgen när den dyker upp så kan den komma tillbaka senare i livet.

Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut, barnmorska och med specialistutbildning i barn- och ungdomspsykiatri. Foto: Pressbild

Hon utvecklar:
– Se till att skapa ett samtal där du lyfter barnets tankar genom fantasin. I det här fallet kan det handla om att ställa frågor som “hur tror du nallen har det nu?” och “vad tror du hände med nallen?”, exemplifierar Louise Hallin.
Konsekvenser från dryga två år i en pandemi åskådliggörs nu även i sammanhang som dessa.

Ovan nämnda undersökning gör gällande att hela 78 procent konstaterar stort behov att prata om sorg och svåra ämnen i pandemins kölvatten.
“De första orden om de sista” uppges gärna bidra till en ökad öppenhet, och denna välmenande resurs står att finna kostnadsfritt via några försiktiga klick vid begravningsbyråns digitala hemvist, upplyser Louise och Conny.

Sohlberg sammanfattar:
– Både pandemin och nu världsläget med krig i Europa är exempel på samhällssituationer som leder till kollektiv sorg.
– Det är också exempel på tillfällen då du som närvarande vuxen kan lyfta vad som händer och hur det får ditt barn att känna.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS