Fjällberget har hållit öppet i cirka 40 år enligt Kalle Brauner.
Foto: Privat

Nytt besked från Fjällberget: ”Vi gör ett försök att öppna”

GRÄNGESBERG. Förra veckan kom det tråkiga beskedet att Fjällberget i Grängesberg skulle hålla stängt på grund av de höga elpriserna. Men de senaste dagarnas mediala uppmärksamhet, har gjort att det hänt en hel del säger Kalle Brauner som är pressansvarig för Fjällberget Grängesbergs Alpina Klubb. – Kommunen har sträckt ut en hand och vill hjälpa till. De är villiga att titta på det och se om det går att göra något. Vi har haft ett fast elprisavtal som går ut sista december. Hamnar vi på ett rörligt avtal, då vet vi inte vad kostnaden blir, men nu har vi förhandlat fram ett nytt, fast elprisavtal med VB Energi som sträcker sig över de närmsta sex månaderna.

I och med det fasta elprisavtalet har Grängesbergs Alpina Klubb kunnat räkna ut att de behöver 400 000 kronor för att kunna starta anläggningen i vinter. Det har gjort det enklare för dem att förhandla med kommunen. Under de senaste dagarna har dessutom företag ryckt in och sponsrat klubben, samtidigt som allmänheten visat sitt stöd. Därför har styrelsen nu beslutat att göra ett sista försök att hålla Fjällberget öppet under kommande säsong.
– Vi har lagt ut ett meddelande på Facebook som innebär att vi behöver all hjälp vi kan få. Nu har vi fått stor hjälp av företagen och allmänheten har swishat pengar. Vi närmar oss målet och hoppas på att vi, via stiftelser, företag och politiker ska få in de här pengarna.

Kalle Brauner. Foto: Privat

Det som drar mest el vid en skidanläggning är snökanonerna och de behöver dras igång så snart som möjligt om backen ska kunna öppna i januari, som vanligt, menar Kalle Brauner.
– Det är mycket som drar el – liftar, belysning och servering. Allt måste vara i gång när vi kör en full säsong. Backen har två nedfarter, den ena är alltid preparerad. Den andra är mer av en offpist som inte är preparerad. Vi har 3 000 liftkort per år, så det är många som berörs i kommunen.

Kommer ni att höja priset på liftkorten?
– Vi har planerat sedan tidigare att höja priset, men det blir marginellt. Vi kan inte gå upp för mycket. När vi väl öppnar vill vi att alla ska kunna åka.

För information om hur insamlingen till Fjällberget går, se: www.fjallberget.com/hjalp-fjallberget

Fjällberget. Foto: Privat
Facebook

Populärt på webben