Siri Ellberg, tillförordnad biträdande HR-direktör vid Region Dalarna, regionstyrelsens ordförande Ulf Berg samt Kommunal i Dalarnas sektionsordförande Therese Lundell.
Foto: Sonny Jonasson

Nytt avtal ska stärka undersköterskor: “Utgör en viktig funktion”

FALUN/DALARNA. Region Dalarna och Kommunal tecknar nu nytt kollektivavtal. Ett avtal som ger möjlighet till förkortad arbetstid för cirka 1 000 av länets undersköterskor. Därtill investeras mångmiljonbelopp för att uppmuntra kompetensökning. – Det här är en viktig satsning för vår yrkesgrupp, säger Therese Lundell som är sektionsordförande för fackförbundet Kommunal i Dalarna.

Nu presenteras ett nytt kollektivavtal som sannolikt positionerar Region Dalarna i sammanhangets gula ledartröja.
Ekonomi möter arbetstid och hälsa i ett initiativ där Dalarna är tidigt ute.
Det nya avtalet möjliggör större repertoar för undersköterskor att disponera sin veckovisa arbetstid.
Av regionens totalt 1 800 undersköterskor är det cirka 1 000 som jobbar i så kallad rotation med skiftande arbetstider.

Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, kommenterar det nu klubbade beslutet som beräknas träda i praktisk kraft från och med den första september.
– Det kan vara tungt att jobba skift, och inte minst att växla mellan dag och natt.
– Det här är därför ett stort steg i rätt riktning och jag vill tro att vi är först i landet med det här initiativet. Vi vill även ge den här yrkesgruppen möjlighet att vara de mest välutbildade undersköterskorna i Sverige, och därför satsar vi också på deras chanser till vidareutbildning.

Han resonerar vidare att kompetensutvecklingen i kombination med större inflytande över sin arbetstid kan föda en positiv trend som även gör att man blir kvar inom Region Dalarna.
Häri ökas nu alltså möjligheterna att vidareutbilda sig inom undersköterskeyrket.
Dessutom ska det för den som så önskar även bli enklare att gå vidare till sjuksköterskegebitet, och detta bland annat via ett samarbete med Högskolan Dalarna.

Therese Lundell, sektionsordförande för fackförbundet Kommunal, välkomnar det nya kollektivavtalet.
Som alltså innebär chans till förkortad arbetstid för mer än hälften av regionens undersköterskor.
Potential för rimligare fördelad belastning utan att gå back ekonomiskt.
– Det här är en viktig satsning för vår yrkesgrupp, konstaterar hon.
Och fortsätter:
– Vi har sett fram emot det här, det utgör en viktig funktion för undersköterskor. Det känns stort att det äntligen är i hamn.

Det nya kollektivavtalet mellan Region Dalarna och fackförbundet Kommunal möjliggör förkortad arbetstid för undersköterskor som har rotationstjänst och jobbar natt. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Gällande det i både pengar och personalkompetens omfattande utbildningskapitalet finns förhoppningar med såväl individuella som regionala förtecken.
Detta på så vis att man hoppas att 30 procent av regionens undersköterskor valt att inom 10 år vidareutbilda sig inom sin profession.
Bland dessa inriktningar återfinns exempelvis befattning som specialistundersköterska.
Flitiga diskussioner mellan Region Dalarna och Vårdförbundet resulterade för några år sedan i det nattavtal som omfattar bland annat sjuksköterskor.
Och nu har alltså även undersköterskor som yrkesgrupp tillsetts ett avtal som ska utgöra en tillgång för medarbetarna i fråga.

Ulf Berg framhåller några av de värden han betraktar som viktiga i ämnet.
– Det ska löna sig att avancera i sitt yrke, och via utökat ansvar ges möjlighet att växa. Jag ser det som väldigt glädjande att vi tagit Kommunal i hand i och med det här nya avtalet.
Siri Ellberg, tillförordnad biträdande HR-direktör vid Region Dalarna, redogör för de summor som nu ska investeras i anslutning till satsningen på regionens undersköterskor (se faktaruta).

Hon omnämner även de hälsoaspekter som Region Dalarna hoppas över tid ska ge konstruktivt resultat.
– Det finns tradition av höga sjukskrivningsantal i ett ofta hårt ansträngt yrke, och vi kan inte räkna med att förändra detta markant redan på ruta ett i och med det här.
Hon utvecklar:
– Men vi tror och hoppas att den här skillnaden i arbetstid och upplägg kan vara positiv. Det ökar möjligheten till återhämtning mellan arbetspassen, vilket med tiden förhoppningsvis ger förbättrad arbetsmiljö och även kan minska sjukskrivningarna. Vi upplever att det är väldigt många som vill arbeta som undersköterska och därför känns det här som en viktig satsning.

Fakta – undersköterskelyftet och det nya kollektivavtalet
▪ Omfattar undersköterskor, skötare och barnsköterskor som arbetar natt och rotation inom hälso- och sjukvård (inklusive ambulans och sjuktransport) ​
▪ Träder i kraft den 1 september 2022
​▪ Ständig nattjänstgöring är arbetstidsmåttet 32 timmar och 15 minuter per vecka​
▪ Vid rotation gäller följande för medarbetare som i dag har en ordinarie arbetstid om 37 timmar:
– Varje nattpass ger arbetstidsförkortning á 3 timmar och 22,5 minuter. Max 2 nattpass per vecka. Som lägst 30 timmar och 15 minuter ​
– Detta innebär att medarbetare som arbetar i snitt 2 nätter per vecka får en veckoarbetstid om 30 timmar och 15 minuter ​
Ekonomiska investeringar:
▪ Ny arbetstidsmodell: 23 miljoner kronor per år
▪ Kompetenshöjande satsning: 20 miljoner per år
▪ Uppdragsutbildning (från undersköterska till sjuksköterska, 10 platser per år och vid alla terminer i gång): 10 miljoner per år​
(Källa: Region Dalarna)

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS