På Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti varje år delas ett pris ut till hans minne. Priset går till en person som arbetar i hans anda och bland annat motverkar rasism, diskriminering och intolerans. Pristagaren ska vara ett föredöme som barn och unga kan se upp till.
2023 heter den personen Diamant Salihu.
Vid en prisceremoni på Wallenbergdagen mottog han bronsskulpturen Portföljen samt 100 000 kronor.
Vad ska du göra för pengarna?
– De kommer till användning genom att jag får mer tid till folkbildning kring de här akuta frågorna, som involverar allt fler barn som förövare, säger han.
Genom att skildra Sveriges gängkriminalitet i dokumentärer och i sina böcker “Tills alla dör” och “När ingen lyssnar” har Diamant Salihu mottagit flera priser, bland annat Stora journalistpriset 2021 och Guldspaden.
Och det är det arbetet som han prisas för även nu.
Juryns motivering är lång och lovordar bland annat Salihus förmåga att lyfta röster som sällan får komma till tals och berätta om livsöden som annars bara blir statistik.
“Hans förmåga att möta alla människor med enorm värme, närvaro och respekt är unik”, skriver Wallenbergstiftelsen.
– Motiveringen är väldigt fin och gör mig väldigt tacksam, säger Diamant Salihu.
Diamant Salihu är född i forna Jugoslavien och flydde som sjuåring till Sverige med sin familj under inbördeskriget på 90-talet. Familjen hamnade i Borlänge där han växte upp.
Tidigt visade Diamant Salihu ett stort samhällspatos och intresse för journalistiken. Han bor sedan flera år i Stockholm och arbetar som journalist på SVT.
– Det närmaste halvåret kommer jag att arbeta på Uppdrag granskning, berättar han.