En ny gymnasial vårdutbildning har startat i Hedemora. Sanne Thungren är vårdlärare för Joel Perjans, Alva Karlsson och Agnes Nordström Ståbi som tränar på de praktiska delarna i skolans metodrum.
Foto: Sara Flodin

Nystartad vårdutbildning för gymnasieelever

HEDEMORA För drygt en månad sedan startades en ny gymnasieutbildning till undersköterska. Vårdutbildningen är ett samarbete mellan Martin Koch-gymnasiet och Hedemora Vuxenutbildning där eleverna läser kärnämnena.

Alva Karlsson går utbildningen och kommer garanterat att få ett jobb efter studenten.
– Syfte och mål med utbildningen är att eleverna ska bli medarbetare och självförsörjande personer, berättar Indira Dimac som är en av utbildningens vårdlärare, men även psykiatrisjuksköterska.
Joel Perjans är en av utbildningens elever. Han tror att chansen till jobb är stor efter studenten och får medhåll av de andra i gruppen. Att ha möjligheten att kunna få jobb, på den plats de vill bo på, ser eleverna som en stor fördel med yrket.
Utbildningen drog igång den 18 augusti och eleverna har nu avverkat första månaden på det treåriga gymnasiet med att läsa anatomi, fysiologi och social omsorg. 15 procent av utbildningstiden kommer eleverna vara på APL, Arbetsplatsförlagt lärande.
I mitten av oktober drar den första perioden i gång. Den praktikperioden sker på olika särskildboende genom kommunens omsorgsförvaltning.
– Eleverna kommer vara på praktik på torsdagar och fredagar. Övriga dagar har de andra lektioner på gymnasiet. På arbetsplatsen följs eleverna av oss och deras handledare. Så vi träffar dem och gör bedömningar utifrån de kursmål som de ska uppnå rent praktiskt, informerar Indira.
Kajsa-Lena Fagerström, omsorgsnämndens ordförande, har satt ett stort hopp till att utbildningens elever ska tillföra kommunen arbetskraft och underlätta för den befintliga personalen. Den som är under 18 år får inte jobba självständigt inom vården, men vårdläraren Indira tror att ungdomarnas arbete kan avlasta mycket för den ordinarie personalen redan under nästa sommar.
– De kan göra lite enklare uppgifter och sätta guldkant på tillvaron för brukaren.

Indira Dimac är vårdlärare tillsammans med Anna Löfström och Sanne Thungren. Foto: Sara Flodin

Alva Karlsson har redan jobbat en sommar på Granen i Långshyttan. Där fick hon gå promenader, hjälpa till vid måltider, spela spel och vara social med de äldre.
– De fyller en väldigt viktig funktion. Det är ju sådant som den ordinarie personalen kan ha svårt att få tid till, tror Anna Löfström som också är vårdlärare på utbildningen samt sjuksköterska.
Eleven Alva har, trots sin korta tid inom yrket, redan reagerat på den omfattande personalbristen.
– De hade det väldigt stressigt, påpekar Alva.
– Situationen i vården är tuff i dag och det är också något vi försöker förbereda eleverna mentalt på, säger Indira.
Utbildningen samarbetar med Hedemora kommuns omsorgsförvaltning samt Region Dalarna. Kommunens undersköterskor och vårdbiträden kommer få chans att gå en handledarutbildning för att kunna vägleda ungdomarna på ett bra sätt.
Ett programråd har upprättats där omsorgsförvaltningen och privata aktörer, inom branschen, ska träffa skolans ledning och lärare regelbundet för att diskutera innehåll och utvecklingsfrågor samt apl.
– Jag vill ha en hög kvalitetsnivå, säger Mostafa Geha som är rektor för Hedemora Vuxenutbildning, som även är certifierad genom Vård och omsorgs college.
Gymnasieutbildningen håller till i samma lokaler som vuxenutbildningen. Trion tycker att vuxenutbildningen påverkas positivt av den gymnasiala utbildningen.
– Det gynnar alla, konstaterar Mostafa som gärna ser ett fortsatt samarbete mellan gymnasie- och vuxenutbildningar för att effektivisera utbildningarna.
Skolan har ett metodrum som även används av omsorgsförvaltningen. Detta rum vill Mostafa utveckla och berättar att de gjort ett investeringsbeslut för att köpa in dockor som går att programmera så den reagerar och agerar utefter olika hälsotillstånd.
– De är ganska dyra, men de är värda investeringen, tycker Mostafa som tror att en docka kostar cirka 60 000 kronor.
– Vi försöker tänka så verklighetsbaserat som möjligt, påpekar Anna.

Mostafa Geha är rektor för utbildningen. Foto: Sara Flodin

Utbildningen har plats för tolv studerande, men nu går elva elever i klassen. I framtiden kommer ett 30-tal elever gå utbildningen.
– Vi räknar med att det startar en ny kull nästa år, säger Indira.
Gänget som Lokalt i får tala med är motiverade att plugga vidare när de är klara med gymnasiet, men först vill de ut i ”verkligheten” och arbeta några år. Irene Malenga drömmer om att bli barnmorska och fler i klassen vill arbeta inom psykiatrin.

– Alla i klassen uppmuntrar andra att söka till denna utbildning. Det är ett viktigt jobb, säger eleven Agnes Nordström Ståbi.

Eleverna har nu avverkar första månaden på det treåriga gymnasiet och denna höst har eleverna läst anatomi och fysiologi. Foto: Sara Flodin

De flesta i gruppen vill dock inte stanna kvar i Hedemora.
– Det är inte så konstigt att man vill upptäcka andra ställen när man är ung. Världen har fler platser än Hedemora att utforska, säger Joel Perjans medan Alexandra Herr inte vill flytta alltför långt ifrån tryggheten på hemorten.
– Jag stannar nog kvar något år och ger Hedemora en chans, säger Alva som tänker vidareutbilda sig efter att hon fått lite mer erfarenhet.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS