Miljoninvesteringar och flera års arbete senare närmar sig nu den nya tillika omfångsrika delen av Vasaparken invigning. Här ses projektledaren Abdel-Rahim El Khawas och landskapsarkitekten Åsa Säfström.
Foto: Sonny Jonasson

Nyskapad centrumgigant närmar sig invigning

FALUN. Nu närmar sig Vasaparken färdig figur. Den mäktiga centrumpjäsen ståtar med stora ytor och stort utbud. Stadspuls och aktiviteter samsas med grönska och taktik för tillbakalut. Invigning stundar när gräsgolv och planteringar hunnit hitta ro. – Senast i september ska allt vara klart. Kanske tidigare än så, säger Magnus Fridsén som är exploateringschef vid Falu kommun.

Nya delen av nu vidsträckta Vasaparken är en till storleken generös trivselkoloss, stiligt mixad med smeten av residensstadens centrala struktur.
Gps-markören pekar i Faluröda toner på en plats positionerad under vakande öga av lasarettet och i nära relation till Resecentrum och Johanssonska huset.
I lokal folkmun tidigare också ofta refererat till som “riksvägsdiket”.

Dess omfattande areal prunkar nu gröna av gräsmatta och mycket annat av naturens goda som står redo att gro sig till glada ambassadörer för mysmiljö mitt i city.
Magnus Fridsén äger i sin roll som exploateringschef stora volymer vetande om parkens tillblivelse.
Såväl beslutsfattare som fysisk entreprenad har längs vägen fått hantera eskalerande materialpriser och aspekter kopplade till en pandemi.

Nu ståtar dock inom kort det bastanta rekreationsområdet i färdigmejslat format.
– Det har på det hela taget gått förhållandevis smidigt och nu har allt landat där det ska, berättar Fridsén.
Falu kommun är huvudman för projektet och har till den rent praktiska byggprocessen upphandlat ansvarig entreprenör.

Fridsén upplyser att finanserna i ett helhetsperspektiv också betraktas som under god kontroll, och att man till parkbygget även fått ekonomiska medel från statliga myndigheten Boverket.
Bygget har utförts i olika etapper och innan det hela drog i gång genomfördes också en medborgardialog.
Denna resulterar nu i att delar av parkens utbud är önskemål formulerade av Faluborna själva.
– Vi fick in mängder av förslag, och valde att ta fasta på de företeelser som inte redan finns på så många andra platser i staden, förklarar Magnus.

Vasaparken i Falun är en omfångsrik mötesplats med både aktiviteter och rekreation på repertoaren. Foto: Sonny Jonasson

Och fortsätter:
– Därför är det nu med stor glädje vi inom kort har en park med boulderingvägg, parkourmöjligheter och även lekutrustning. Dessutom konstverk, Bubostaty och mycket annat.
Han omnämner vidare även de stora grönytor, gångvägar, torg, sittgradänger och mycket annat som präglar området.

Magnus Fridsén klargör att man under arbetets gång tillsett faktorer i fråga om att motverka otrygghet.
– Ja, längs projektets framskridande har vi haft detta med i tanken, hur man bäst undviker att skapa otrygga miljöer.
– Inte minst gällande belysning, och bland annat planerar vi belysning under bron. Vi har jobbat medvetet för att skapa bra förutsättningar för en trivsam miljö, redogör Magnus.

Ett arbete som från ax till limpa omfattar flera år är nu inne på upploppet. Bland många viktiga insatser i kommunal regi märks bland annat annat landskapsarkitekten Åsa Säfström och projektledaren Abdel-Rahim El Khawas.
Med flera som svarat för mycket och en hel del mera.
– Gångvägen i parken ska asfalteras, och en bit längre upp skapas bland annat boulderingväggen, berättar Abdel och pekar mot andra sidan brovalven i riktning Vasagatan.

Åsa klargör rörande namnet på en helhet bestående av två delar med åtskilda egenskaper i ålder och dimensioner.
– Vi har bestämt att den mindre, äldre delen av parken och den här nya delen tillsammans är en enhet med samma namn. Inget “nya” i namnet således, utan kort och gott Vasaparken.
Sedan tidigare står också klart att Masmästaren ska bygga hyresrätter i anslutning till parken.

Magnus Fridsén upplyser att parken är anlagd för att upplåta stor tillgänglighet i flera avseenden.
– Det är en allmän plats och parken kommer att vara öppen för alla dygnet runt, året runt.
– Utbudet i rekreation och aktiviteter ska också förhoppningsvis tilltala många. Det känns väldigt roligt att vi nu närmar oss dagen vi kan välkomna Faluborna till sin nybyggda park.

Exakt när detta sker styrs i dagsläget delvis av hur snabbt moder naturs gröna tentakler bekantar sig med sin nya hemvist.
– Det beror till stor del på hur växtlighet, planteringar och gräsmattan mår. Vi vill att parkens miljöer ska vara redo för besökare.
– Sedan är vi klara för någon form av invigning. Allt är klart senast i september, och kanske tidigare än så, avrundar Magnus Fridsén.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,410352" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS