Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lotta Jansson hoppas att byakampen ska locka många till Folkets hus på midsommar.
Foto: Maria Karlsson

Nyhammar och Grangärde firar midsommar med kamp

NYHAMMAR. För två år sedan arrangerades första byakampen vid Folkets hus och det blev en succé. – Jag har förberett 155 deltagarkort och jag hoppas de tar slut, säger Lotta Jansson, föreningen Folkets hus i Nyhammar.

När föreningen arrangerade sin första byakamp mellan Grangärde och Nyhammar fanns möjligheten att anmäla sig i förväg, men det blev bara två.
– Vi trodde att det skulle bli en flopp men sedan ramlade det in folk så Anki som sålde deltagarkort i tombolan hade det riktigt svettigt.
Det kom många fler än de i föreningen vågat hoppas på.
– Det var så varmt den dagen men det var många som ställde upp och även bytte ut funktionärerna som blev trötta i värmen. Det var så kul!

Hon hoppas att byakampen ska locka minst lika många deltagare och åskådare i år.
– Rivalitet mellan byarna har väl alltid funnits, men förr var det nog mer knytnävarna som gällde, säger Lotta och skrattar.
Det brukar även arrangeras byakamp på vintern och då gör invånarna från de två byarna upp på ishockeyplanen. Lika fredlig blir byakampen, en femkamp, vid Folkets hur i Nyhammar på midsommaraftonen.
De fem grenarna är att slå i spikar, kasta stövel, gå styltgång, balansera flörtkuleägg och kasta frisbee i korgar. Deltagarna har flera timmar på sig att göra de olika momenten så det blir ett bra flyt utan köer.
De tävlande bestämmer själva vilken by de vill tävla för.
– Byn som de flesta valt vinner tävlingen och därmed ära och berömmelse. Men vi noterar också toppresultaten i de olika grenarna.

Förutom femkampen ordnas även en trekamp för de små barnen.
– Det blir dessutom servering av korv och bröd samt fika med hembakat, inne i gillesalen. Och i parken blir det fiskdamm, choklad- och godishjul, tombola och traditionsenlig dans runt midsommarstången till dragspelsmusik av Bernt ”Malle” Mattsson.
På en ”öppen scen” kan den som vill anmäla sig för att gå upp och visa sin talang genom att sjunga och spela någon låt.
Om vädret tillåter ska det också ordnas möjlighet till vänskapsteckning, där barnen kan måla en teckning tillsammans.
Folkets hus-föreningen kämpar fortfarande med ekonomin och alla aktiviteter de gör det gör de ideellt för föreningens och husets skull. I skrivandets skull söker de fortfarande fler sponsorer av lotterivinster och någon som vill baka fikabröd eller bidra på andra sätt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!