ANNONS

Nytt samarbete i pandemins kölvatten.
Foto: Far Away Adventures

Nya samarbeten i pandemins kölvatten

För Inka Gurung med företaget Far Away Adventures, som normalt tar sina resenärer ut i världen, har pandemin gett nya möjligheter på hemmaplan.

När svenskarna letar förströelse i hemlandet har det gett uppsving för de lokala arrangörerna som vanligtvis har utländska gäster.
Eller som i Inkas företag gjort. Normalt gör de äventyrsresor utomlands, nu har de ställt om sina äventyrsresor till hemmaplan.
– Vi har upptäckt hur mycket svenskarna älskar att svemestra, säger hon.
Förra sommarsäsongen hade de fler gäster än någonsin på våra äventyr i Dala-Floda. Bara tre mil från Stockholm erbjöd de forspaddlingskurser i världsklass. Mellan maj och september 2020 lärde sig fler än 200 personer paddla forskajak med företaget.

De som arrangerar och guidar är Inka och Amrit Gurung och de har båda över 20 års erfarenhet som forsguide och kajakinstruktörer.
– Till sommaren satsar vi ännu mer på att våra gäster ska kunna få en underbar men också en trevlig bekväm upplevelse.
Detta gör de genom ett nyligen inlett samarbete med Dala-Floda Värdshus, som för övrigt ingår i White guide. Värdshuset är vida känt för sin högklassiga mat och serverar ekologisk mat från lokala gårdar.
Samarbetet ter sig bland annat som en tvådagarskurs i forspaddling där all utrustning kan lånas och det ingår boende på värdshuset, hemlagade luncher, trerättersmiddagar och bad i vedeldad sjöbastu.
– Fina turer på lugnt vatten finns för de som inte är redo att ge sig ut i en fors, berättar Inka.
Att uppleva den svenska naturen har 2020 inneburit en renässans för många.

Här nedan några rader från Inkas novemberupplevelser på hemmaplan, som kan sporra vem som helst att gå ut i skog och mark:
November – jag har underskattat dig!
Postat den november 12, 2020 av inkabrinner
Sedan tjugo år tillbaka har jag spenderat mina flesta novembermånader i Nepal där det är soligt, grönt och härligt. Jag har inga vidare bra minnen av november i Sverige – mest grått, trist, mörkt och kallt. Men nu får jag faktiskt lov att omvärdera dig kära november för jag har underskattat dig – bara jag kommer ut så är du fantastisk på ditt sätt.
Igår vandrade jag till en fäbod igen, i mitt lilla projekt att upptäcka alla fina leder i skogarna kring Dala-Floda under hösten. Den här gången gick jag tillsammans med min kulningslärare Agneta Stolpe. Vi vandrade längs leden från Dala-Floda Värdshus till Flobergets Fäbod vid Rundberget. Det var fyra-fem grader, en väldigt skön temperatur att gå i. Det var lugnt och skönt i skogen, och magiskt tyst på något vis. Inga surrande myggor och de få fågelljud vi hörde blev väldigt tydliga och vackra. En hackspetts hackande och en korps skorrande. Vi skapade egna ljud också förstås, utöver härliga surrande samtal. Vid vackra Storhälla fick vi lov att ”testa ljudet” som Agneta uttrycker det. Fuktig luft och vindstilla – perfekta förhållanden för kulning. Fantastiska ekon rullade runt Flosjön. Magi!
Vi pratade en hel del om hur det var på den tiden då man gick längs de här stigarna med sina djur, Agneta berättade att man aldrig buffrade djuren på torsdagar, för på torsdagar var det trollens dag att vandra, så då var det bäst att hålla sig borta. Den här vidskepligheten som finns med mycket i fäbodkulturen påminner mig om Nepal där man till exempel tror att det finns spöken längs flodstränderna. I vår familj ska man helst inte resa någonstans eller klippa håret på torsdagar, men detta har inget med troll att göra utan det är för att både jag och Amrit är födda på en torsdag. Något som slår mig på promenaden är hur läskigt snabbt utvecklingen i vårt samhälle går. Det är inte ens 100 år sedan fäbodarna fortfarande levde, vidskeplighet var vardag och man kommunicerade genom att kula i skogarna.

Källa: https://Inkabrinner.wordpress.com

Far Away Adventure har upptäckt hur mycket svenskarna älskar att svemestra, och har nu startat ett samarbete med Dala-Floda Värdshus, för att möta efterfrågan på svemester. Foto: Dala-Floda Värdshus
Facebook

ANNONS

ANNONS