ANNONS

Doktoranden Somayeh Aghanavesi har forskat i hur smarttelefoner och rörelsesensorer kan bistå vårdvärldens kamp mot Parkinsons sjukdom. “Resultaten från utvecklingen och utvärderingen av metoderna i denna avhandling visar att den smarttelefonbaserade metoden kan användas för att mäta behandlingsrelaterade förändringar hos patienter med Parkinson”, förklarar hon.
Foto: Dreamstime

Nya rön i kampen mot Parkinson

DALARNA Rörelsesensorer och smarta telefoner kan hjälpa patienter med Parkinson. Samlade data från maskineriet kan användas för att utveckla behandlingsmetoder.

Doktoranden Somayeh Aghanavesi har forskat i detta, och hon försvarade nyligen sin avhandling inom Mikrodataanalys.
– Det känns bra att nu vara i mål och att ha uppnått nya resultat, berättar hon i en kommuniké från Högskolan Dalarna.

Nämnda avhandlings innehåll kretsar kring att utveckla och utvärdera nya kunskaps- och datadrivna metoder för bättre bedömning av Parkinsons sjukdom. En sjukdom som är både komplex och progressiv, och där de motoriska symptomen varierar både hos en och samma patient som mellan olika patienter. Men genom att använda rörelsesensorer och smarta telefoner har Somayeh nu hittat ett sätt att bearbeta och analysera data.

Data som kan användas för att utveckla behandlingen av Parkinsonpatienter.
Hon kommenterar:
– Resultaten från utvecklingen och utvärderingen av metoderna i denna avhandling visar att den smarttelefonbaserade metoden kan användas för att mäta behandlingsrelaterade förändringar hos patienter med Parkinson.
– Resultaten från utvecklingen av sensorbaserade kunskaps- och datadrivna metoder visar hög konvergensgiltighet. Resultaten som samlats in från flera motortest var lovande och ledde till giltiga, tillförlitliga och lyhörda mått på Parkinson-motoriska symptom, vidareutvecklar Somayeh Aghanavesi.

Doktoranden Somayeh är ursprungligen från Irans huvudstad Teheran, och kom till Högskolan Dalarna 2010 för att studera Mikrodatanalys.
Sedan 2015 har hon jobbat med sin avhandling, vars titel är “Sensor-Based Knowledge and Data-Driven Methods: A Case of Parkinson’s Disease Motor Symptoms Quantification”.

Facebook

ANNONS

ANNONS