Björn Ljungqvist, nytt moderat oppositionsråd på heltid i Region Dalarna. Till höger flankerad av partikollegan tillika valberedningens ordförande Ulrik Bergman.
Foto: Sonny Jonasson

Nya oppositionsrådet: “Naturligt steg att ta”

FALUN/DALARNA. Björn Ljungqvist är Moderaternas nya oppositionsråd i Region Dalarna. Civilekonomen Ljungqvist är i dag avgående ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd. Nu står han redo att kliva in på nygammal spelplan i sitt regionpolitiska heltidsuppdrag. – Det känns rätt och som ett naturligt steg att ta, säger Björn om det nya åtagandet.

Det hela sker mot bakgrund av positionsförändringar inom Moderaterna.
Carl-Oskar Bohlin utsågs nyligen till minister för civilt försvar, vilket medförde att regionrådet Christer Carlsson ersatte Bohlin på Dalabänken i riksdagen.
Ulrik Bergman, valberedningens ordförande, klargör att moderata regiongruppens inventering av förtroendevalda inte resulterade i att man fann lämplig efterträdare till Christer Carlsson. Bland annat på grund av att vissa kandidater är aktuella för andra politiska uppdrag.

I stället presenteras nu en annan lösning.
Kommunpolitikern Björn Ljungqvist – som dock tidigare inte varit aktiv i regiongruppen eller återfanns på regionlistan.
– Vid ett extrainsatt möte konstaterade en enig valberedning Björn som mycket väl lämpad för uppdraget, säger Ulrik Bergman.
– Björn har erfarenheter och egenskaper som vi bedömer som positiva för att inte väja för debatt, bedriva konstruktiv opposition och till allmänheten förmedla vad vi tycker skulle vara bättre beslut för Region Dalarna. Han är i sin roll med och bidrar till att kratta för en framtida majoritet där vi givetvis önskar att Moderaterna ska ingå efter nästa val, utvecklar han.

Ulrik Bergman och Björn Ljungqvist. Foto: Sonny Jonasson

Ljungqvists tjänst är på 100 procent, och det nya oppositionsrådet betraktar uppgiften med entusiasm.
– Jag accepterar ödmjukt uppdraget. Det känns rätt och som ett naturligt steg att ta, säger Björn som de senaste åren varit ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun.
Han fortsätter:
– Jag har tidigare även arbetat i Jämtlands läns landsting som nu är Region Jämtland Härjedalen, och i grunden är jag civilekonom.

Flytten från Härjedalen till Falun gick via Stockholm, och sedan 2011 är Ljungqvist residensstaden trogen.
– Tycker att Dalarna är en fantastisk plats, inte minst för min familj. Och i det här uppdraget är en av de för mig nya och viktiga uppgifterna att vara aktiv för och befinna mig ute i länets samtliga 15 kommuner.
– Kommer i en inledningsfas att bygga upp kunskap från mina kollegor, och jag har erfarenheter från kommunpolitiken som jag kan ta med mig in i det här, meddelar Björn.

Ulf Berg är i dag oppositionsråd på sysselsättningsnivån 60 procent.
– Har även tidigare sagt att jag ser detta som ett uppdrag där man ska kunna tacka ja till åtta års fullt engagemang, vilket jag i dag inte kan göra med bland annat min ålder i åtanke. Men så länge Björn tycker att det känns konstruktivt så jobbar jag vidare på 60 procent, säger Berg.

Ulf Berg tjänstgör i dag på 60 procent som moderat oppositionsråd i regionpolitiken. Foto: Sonny Jonasson

Något som välkomnas av Björn Ljungqvist.
– Jag uppskattar Ulfs personlighetstyp, där man inte tassar på äggskal kring saker utan säger vad man tycker och känner. Det finns bitar av en mentorsfunktion i det här upplägget som passar mig utmärkt.

Hur ser din inledande ansats som oppositionsråd ut?
– Den tidigare oppositionen tycker jag slog ganska hårt mot Dalasamverkan via ett slags överbudstaktik. Om Dalasamverkan sade siffran 10 så sade oppositionen 20, och så vidare. Men inte vad man skulle prioritera och ta medel ifrån, säger Ljungqvist.
– Det första som nu görs i majoritet är att man budgeterar för underskott de första två åren, och detta ska sedan på något mirakulöst sätt vändas till vinst tredje året. Antar att man har för avsikt att tömma det som finns i skattkistan, kommenterar han i riktning mot den nu regionstyrande formationen Samling för Dalarna.

Björn Ljungqvist avrundar:
– Ekonomi för mig handlar mycket om organisation och fördelning av resurser. Har man en ekonomisk hållbarhet som grund finns också muskler och utrymme för social och ekologisk hållbarhet.
– Som oppositionsråd kommer jag att bidra till att tvinga majoriteten leverera en ansvarsfull politik.

Facebook

Populärt på webben