Abdi Nur hjälper Calle Holmberg och andra Borlängebor att sortera rätt på Fågelmyra återvinningscentral. En nyhet är att ta tillvara på hårdplast.
Foto: Karin Diffner

Nya möjligheter att sortera på Fågelmyra

FÅGELMYRA. Återvinningscentralen har fått en rejäl uppsnyggning med nya skyltar och fler sorteringsmöjligheter. – Man får ha koll på skyltarna. Det tar ett tag innan man kommer in i det, säger Calle Holmberg som besöker Fågelmyra varje månad.

För några veckor sedan organiserades sorteringsordningen på Fågelmyra om och nya fraktioner tillkom. En av dem är hårdplast som finns i bland annat hinkar, blomkrukor och matdosor.
– Det är några nya plaster som kan återvinnas och det känns bra att kunna bidra till det, säger Magnus Fridolfsson som är enhetschef för återvinningscentralen.

"Det känns bra att kunna bidra till ännu mer återvinning", säger enhetschefen Magnus Fridolfsson apropå att vissa plastsorter numera kan återvinnas och bli till nya plastprodukter.
“Det känns bra att kunna bidra till ännu mer återvinning”, säger enhetschefen Magnus Fridolfsson apropå att vissa plastsorter numera kan återvinnas och bli till nya plastprodukter.

Eftersom inte all hårdplast går att återvinna så ska Borlängeborna lägga sina plastsopor i en liten vagn utanför containern. Därefter sorteras plasten av Fågelmyras miljöarbetare som har utbildning om just det materialet. En av dem är Abdi Nur.
– Vi dubbelkollar så att det blir rätt, säger han.
Vad säger Borlängeborna?
– De tycker att det är bra att inte allt bränns upp, säger Abdi.

Numera går det att återvinna sådant som plasthinkar, trädgårdsmöbler och papperskorgar, något som Borlängeborna börjat göra.
Numera går det att återvinna sådant som plasthinkar, trädgårdsmöbler och papperskorgar, något som Borlängeborna börjat göra.

Hårdplasten tas senare om hand av Stena och fraktas till Värnamo där den återvinns och kan användas till nya plastprodukter, berättar enhetschefen.
Plast som har förpackat eller skyddat en vara ska däremot fortfarande sorteras som plastförpackning. Dit hör sådant som chipspåsar, tråg för kött och fisk och burkar eller hinkar för till exempel yoghurt.
En annan nyhet är att den gamla beteckningen brännbart ersätts med energiåtervinning.
“Det som sorteras hit är inte så mycket mer än tapet, takpapp och gummi. Resten av ditt avfall kan återvinnas på andra, bättre sätt”, skriver Borlänge Energi på sin hemsida.

På Fågelmyra har det skyltats om till ett nytt nationellt skyltsystem. "Brännbart" heter numera "energiåtervinning".
På Fågelmyra har det skyltats om till ett nytt nationellt skyltsystem. “Brännbart” heter numera “energiåtervinning”.
Facebook
"Fler och fler vill skydda sina värden".
"Det är jätteroligt att åka runt i gårdarna"
"Vi behöver verkligen inte leta efter lämpliga vinnare".
"Vi kunde inte anställa någon när det var så ovisst".

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS