ANNONS

Jim Bäckström, som driver Hedemora Bokhandel, har noterat att flera kunder har börjat lägga pussel under pandemin. Här visar han upp ett populärt motiv, ett pussel av Jan van Haasteren.
Foto: Pär Sönnert

Nya kundmönster i pandemitider: “Fler har börjat lägga pussel”

HEDEMORA Jim Bäckström på Hedemora Bokhandel har märkt av ett par nya mönster bland kunderna under coronapandemin. “Många har börjat lägga pussel, som inte har pusslat förut”, säger han. Bokhandeln råkade även ut för leveransstrul av just pussel.

Sommaren 2019 flyttade Hedemora Bokhandel från lokalerna på Åsgatan till nya lokaler i Hökargallerian, ett par stenkast bort. Ett halvår senare inleddes coronapandemin, vilket gör att Jim Bäckström inte vet om uppsvinget som noterades för affären under 2020 beror på pandemin eller flytten.
– Det är svårt att säga vad som är den största orsaken till uppsvinget. Men vi såg redan före pandemin att bokförsäljningen ökade något. Det har sedan ökat ytterligare under pandemin, säger han.

En sak som märkts under pandemin är att efterfrågan på hemmaaktiviteter, som pussel, har ökat. Det gäller även för bokhandeln i Hedemora.
– Helt plötsligt började det bli svårt att få tag i pussel. Företaget Jumbo, som bland annat gör de populära pusslen av Jan van Haasteren, fick problem med tillverkningen. Eller om det var den stora efterfrågan som ställde till det. Vi beställde en hel pall med pussel men fick bara ett fåtal kartonger. Vi fick vara glada över det vi fick, säger Jim Bäckström.

Efterfrågan på just pussel har lett till att kunderna har varit långväga.
– Det kom folk hit från Ludvika och köpte flera kartonger med pussel. Det gick inte att få tag på dem där de bodde. Och sedan har vi märkt att fler har börjat pussla, som inte lagt pussel tidigare.

Även julhandeln i fjol blev annorlunda, där den vanliga toppen inte infann sig.
– I stället blev försäljningen mer utspridd, precis som vi ville ha det för att kunderna skulle kunna sprida ut sig och hålla avstånd. Vid bokrean hade vi inte den vanliga långa kön på morgonen. I stället blev det väldigt många förbokningar, säger Jim Bäckström som även meddelar att bokhandeln ska lansera en ny webbshop inom kort.

Däremot har det varit trögare med försäljningen av sällskapsspel.
– Men det beror nog på att man gärna träffar vänner och spelar sällskapsspel tillsammans. Nu när man inte ska umgås som vanligt så blir det färre tillfällen att spela sådana spel, tror Jim Bäckström.

Vissa av stamkunderna har butikspersonalen knappt sett till under pandemin.
– Och andra kommer in mer sällan än tidigare, men då köper de fyra böcker på en gång, i stället för en per besök tidigare. Vi har även fått hitta lösningar som passat kunderna, att komma ut till dem med varorna när de väntar i bilen på parkeringen, säger Jim Bäckström.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 24, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS