ANNONS

Anders Ahlgren, ekonomichef hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Foto: Pressbild

Nya kostnader för patienter

VÄSTMANLAND/NORBERG Den 1 september började region Västmanland att ta betalt för vårdbesök som utförs via telefon. Samma dag infördes också avgifter för sena av- och ombokningar. Allt enligt ett beslut i regionfullmäktige tidigare i år.

Redan tidigare kostade det att få ett vårdbesök över videolänk, men nu införs alltså även avgift för vårdbesök över telefon.
– Avgiften gäller inte alla kontakter över telefon, utan endast de samtal som ersätter eller motsvarar ett besök, förklarar ekonomichef Anders Ahlgren i ett pressmeddelande.
Telefonbesöket kostar som ett fysiskt besök vilket innebär 170 kronor inom primärvården och 340 kronor inom specialistvården. Båda avgifterna ingår i högkostnadsskyddet.
Det är alltid vården som avgör om ett vårdbesök kan utföras på distans.

Den 1 september infördes även en avgift för försent avbokade eller ombokade vårdbesök. Ett vårdbesök måste vara avbokat eller ombokat senast klockan 08.30 samma dag som det skulle ha ägt rum. Ett vårdbesök som avbokas eller ombokas efter 08.30 betraktas som uteblivet. Det betyder att patienten faktureras en uteblivandeavgift på 270 kronor i primärvården och 440 kronor i specialistvården.

Facebook

ANNONS

ANNONS