ANNONS

Analysföretaget WSP har i sin nya granskning “Regionernas kamp” satt fokus på hur landets kommuner klarar coronakrisen och tittat närmare på starka respektive svagare verksamhetsområden. I den samlade bedömningen har man poängsatt kommunerna i ett “robusthetsindex”.
Foto: Sonny Jonasson (stadsmiljö ovan), Pressbild WSP (porträtt Fredrik Bergström nedan)

Ny rapport granskar dalakommunernas kriskapacitet – styrkor och svagheter

DALARNA Nu sätts krisen under lupp. Hur hårda tider slår mot kommuner och hur rustade man är att klara nästa stålbad.

Vad avgör hur mycket stryk strukturen klarar?
– En kommun med stor tyngd på exempelvis handel och turism är sårbar när en kris som corona drabbar, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor på analysföretaget WSP som genomfört kartläggningen.

En ledande tes i WSP:s nu presenterade “Regionernas kamp” är “varför har vissa kommuner klarat den pågående krisen bättre än andra?”.
Vad är det som gör en kommun mer eller mindre framgångsrik? Den färska rapporten påvisar betydande skillnader kommuner emellan och att det på flera håll krävs stora förändringar för att klara en eventuell kommande kris.
Landets kommuner utvärderas utifrån faktorer som ålder på befolkningen, skolelevers meritvärde, inflyttning och näringslivets framtidsinriktning. Med mera.

Resultatet ger svar och tydliga indikatorer på hur det kommer sig att kommunerna klarat av pandemin olika bra.
– WSP har sedan tidigare sett att kommuner med liten branschspridning i näringslivet klarade sig sämre. En kommun som har en stor tyngd på till exempel handel och turism är sårbar när en kris som corona drabbar kommunen.
– Åldern hos befolkningen och nivån av eftergymnasial utbildning är andra viktiga faktorer som påverkar hur robust en kommun är, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.

Han utvecklar och ser utmaningar för kommuner med både låga meritvärden och förhållandevis få invånare med högre utbildning. Bergström berättar härav att landet har 19 kommuner där mindre än tio procent har mer än grundskolestudier. Omständigheter som WSP spår kommer kräva hänsyn från dessa kommuners ledning när man återsamlar sig efter pandemin och tar avstamp för framtiden.
I nationellt perspektiv återfinns flertalet pendlingskommuner nära storstad i toppen av robusta och framtidssäkra kommuner, enligt WSP:s bedömning.

Dalarnas kommuner i “Regionernas kamp”
Av landets 290 kommuner placerar sig Dalarnas diton i kraftigt varierande grad.
WSP har i sin samlade bedömning poängsatt kommunerna i ett “robusthetsindex”.
Topp-3 i landet är Sundbyberg, Mölndal och Partille med 114, 109 respektive 107 poäng.
Av dalakommunerna framställs Falun klart starkast medan exempelvis Vansbro, Hedemora och Avesta rankas betydligt lägre.

Kommun – robusthetsindex – ranking

1. Falun: 91, 48
2. Mora: 76, 106
3. Gagnef: 73, 113
4. Borlänge: 67, 131
5. Leksand: 66, 137
6. Säter: 66, 138
7. Rättvik: 60, 158
8. Malung-Sälen: 56, 182
9. Orsa: 56, 183
10. Smedjebacken: 53, 196
11. Ludvika: 49, 221
12. Älvdalen: 48, 223
13. Vansbro: 41, 244
14. Hedemora: 40, 247
15. Avesta: 39, 249

Facebook

ANNONS

ANNONS