Hanna Wttercrantz debuterar med barnbok om en funktionsnedsatt pojke.
Foto: Lisa Björklund

Ny bok om hjälpsam kollikopterflygare

SAXDALEN. Saxdalsbon Hanna Wettercrantz gör debut som barnboksförfattare. Boken heter Killian och kollikoptern och handlar om en vanlig pojke med en ovanlig mojäng. – Kollikoptern är en quadrokopter, en slags drönare. Han åker runt i den, han har vänner i en annan värld som han hjälper.

Hanna Wettercrantz har just slagit sig ner vid ett bord på Bergslagskonditoriet i Ludvika för att äta en lunchsmörgås. Leendes lägger hon fram boken som nyligen getts ut av Visto förlag.
– En tanke är att hjälten är funktionshindrad utan att det läggs fokus vid att han sitter i rullstol. Det står ingenstans men man förstår att det är en rullstol som kan förvandlas till en kollikopter om man trycker på en knapp. Den kan också förvandlas till en grävmaskin under jord eller till en rymdfarkost.

På omslaget till Hannas bok syns Killian som flyger över grönbeklädda berg och dalar. Med kollikoptern kan han flyga till sina tre vänner som heter Julle jaktjärv, ensamma Emma och professor Pia. Alla behöver hjälp av olika slag. Till exempel behöver Julle jaktjärv något att äta medan professor Pia vill ha hjälp med att samla in måndamm i rymden till ett experiment. Ensamma Emma behöver hjälp med att dra upp maskar för att fiska.
Kollikoptern kan flyga både snabbt och långsamt och till och med gräva sig ner, under jorden.
Varför kollikoptern kom att kallas just så, har sitt ursprung i Hannas sambo som själv äger en quadrokopter.
– Han har en liten sådan hemma, men jag hörde fel och skämtade med honom och sa att kollikopter låter gulligt. Jag gillar allitterationer och då blev det Killian och kollikoptern.

Hanna Wettercrantz har många strängar på sin lyra. Under dagarna arbetar hon som studie- och yrkesvägledare på VBU. Författandet är något hon sysslar med på fritiden. Dock tycks de båda sysslorna ge näring åt varandra.
– I mitt yrke är jag nyfiken på andra människor och deras berättelser. Ungdomarna berättar om sina tankar och funderingar kring framtiden. Jag är nyfiken på deras bakgrund och vad det är som leder dem till det de är i dag.
Parallellt med Killian och kollikoptern har Hanna Wettercrantz arbetat med flera andra barnböcker och även en vuxenroman som hon kallar ”den stora romanen”.
– Det är en psykologisk spänningsroman. Den börjar med att en kvinna lämnar sitt spädbarn i sin bil. Hon ska bara parkera och handla snabbt men under tiden som hon handlar blir bilen påkörd.

Ända sedan barnsben har Hanna tyckt om att hitta på historier. Hon älskar det skrivna ordet och har hela tiden berättelser på lager som ”vill bli till” säger hon.
– När jag kör bil funderar jag på olika scener och historier. Jag gör små anteckningar här och var och skriver ner. Med Killian och kollikoptern arbetade jag utifrån karaktärerna och utifrån att han åker runt med kollikoptern. Historierna bygger jag oftast upp som en klassisk saga med “det magiska tretalet”. Men det beror på vad man har lust med också, jag följer min lust.

Inspiration hämtar Hanna från sitt jobb som studie- och yrkesvägledare bland annat, men även från sina egna döttrar Wilhelmina och Eleonora.
– De får mig att berätta saker. Min yngsta kan be mig att berätta en historia och då fantiserar jag ihop något om stubbtroll. Vi läser varje kväll och lånar många böcker på biblioteket. De har läst Killian och kollikoptern och tycker den är rolig. De har varit nyfikna på bilderna och har fått vara med och bestämma vilken färg han skulle ha på håret till exempel.

Kommer du att skriva en fortsättning på Killian och kollikoptern?
– Det får vi se, en tanke jag har är att det kanske finns ett land där alla åker kollikopter – ett kollikopterland, det går att fortsätta med karaktärerna.

FAKTA
Hanna Wettercrantz
Bor: I Saxdalen.
Ålder: 34 år.
Familj: Sambon Mikael och döttrarna Wilhelmina, 8 år, och Eleonora 5 år.
Utbildad till: Studie- och yrkesvägledare.
Författarkurser: Har läst många handböcker och lyssnat på poddar om skrivande.
Barnboksförfattare som inspirerar: Astrid Lindgren och Sven Nordkvist.
Intressen: Dokumentärfilm och att berätta historier.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!