ANNONS

Mats Aronsson är skolskjutsansvarig på Hedemora kommun.
Foto: John Leander

Nu måste alla ansöka om skolskjuts

HEDEMORA z Tidigare har skolkort levererats till lågstadieelever Hedemora kommun efter en skriftlig ansökan. Men inför nästa läsår måste vårdnadshavare till alla skolelever ansöka i förväg. Och det digitalt.

Generellt i Hedemora, liksom i resten av Dalarna, har skolkort inte varit något elever eller deras föräldrar behövt ägna många tankar åt. I somliga kommuner har skolkorten kommit per automatik, medan man i andra, som i Hedemora, fått dem efter en skriftlig ansökan. I Hedemora har ansökningsförfarandet gällt lågstadieelever.

Men nu ska det bli lika i alla kommuner och det som gäller är en digital ansökan som alltså gäller alla elever. Sedan 15 mars fram till 9 april måste vårdnadshavare i Hedemora ansöka om skolkort via en e-tjänst som finns tillgänglig på kommunens webbplats.
Där kan man logga in med bank-ID och information finns på olika språk. Den som inte har bank-ID hänvisas till sin bank för att få hjälp att skaffa det.

Hedemora kommuns skolskjutsansvarige Mats Aronsson förklarar varför ändringen görs.
– En av anledningarna är att vi ska ge skjuts till de just dem som har behov av det. För om vi ger skolkort till alla, då måste vi dimensionera trafiken utifrån att alla ska åka. Men om vi bara ger till dem som söker och har behov så kan vi minska på antalet fordon och inte köra dubbla turer. Det handlar om att effektivisera och spara på miljön och så är det en ekonomisk besparing.

Finns det inte en risk att många kommer att missa det här?
– Det finns alltid en risk. Men i stället för att som tidigare få ett papper i väskan hem från skolan, så får man nu meddelande digitalt från skolan och påminnelser också. De som inte har möjlighet att söka med bank-ID kan också göra det i pappersform om de vänder sig till skolan.

För att vara säker på att få skolkort måste man alltså ansöka senast 9 april. Varför så kort ansökningsperiod?
– Det handlar om planering. Uppgifterna från ansökningarna ska tankas över till Dalatrafik och de behöver tid på sig. Det är många delar inblandade. Det är olika skolscheman och busscheman som ska stämma överens och till slut ska det finnas rätt antal fordon och förare som ska genomföra det här. Det är för att vara säker på att ha skolskjuts till skolstart som man måste ansöka i tid. Men det går annars att söka året om.

Facebook

ANNONS

ANNONS