Blomsterintresset har följt Kjellåke Östlund hela livet. De senaste 25 åren har han skapat en unik handels- och visningsträdgård i Bäsna. Men nu säljer han sitt livsverk. “Det är vemodigt men jag är också glad över det jag har skapat”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Nu lämnar Kjellåke över sitt livsverk – “Det här yrket är bra för själen”

BÄSNA. I över 50 år har han jobbat med blommor och de sista 25 åren byggt upp Bäsna trädgård från grunden. Nu säljer Kjellåke Östlund sitt livsverk. – Det är vemodigt men ändå en glädje att få lämna över något unikt som man skapat själv, säger han.

Parkeringen är full denna varma men mulna sensommardag. Besökarna strosar omkring eller sitter och fikar vid något av alla små bord som är utspridda i trädgården.
– De sista tio åren har vi haft ungefär 30 000 besökare per säsong, berättar Kjellåke Östlund som driver Bäsna trädgård tillsammans med sin man Erling Åslin.
Han visar in till en lummig pergola med klätterväxter. Kjellåke slår sig ner och berättar att han tycker om precis alla växter men föredrar dem med vita blommor.
– De är som vackrast när det skymmer.
Gillar du gula också?
– Inte lika mycket och faktiskt är det 95 procent av alla som inte gillar gula blommor.
Ogräs är den enda växt Kjellåke inte gillar, erkänner han. För att sekunden efter ändra sig.
– Fast de kan ju också vara vackra på rätt ställe. Men oftast inte i rabatter, konstaterar han.

Kärleken till blommor föddes tidigt. Första minnet är att han som femåring hemma i Mats Knuts i Borlänge satt i sandlådan med lastbilar och gamla kaffeburkar att hälla sand i.
– Men jag planterade blommor i burkarna i stället. Det var blommor som jag till min mors förtvivlan plockat i trädgården, berättar Kjellåke och skrattar.
Morfadern som jobbade i järnverket och hade en prunkande trädgård var en inspirationskälla för den lilla pojken. En avgörande händelse var ett besök i blomsterbutiken Amaryllis som då låg i en källare vid busstationen.
– Jag var i tioårsåldern och tyckte att jag var i himmelriket med alla blommor och hur det luktade där. Då bestämde jag att jag skulle ha en blomsteraffär när jag blev stor.

Många Borlängebor känner igen Kjellåke från hans tid på Amaryllis. Den här bilden är från 1989. Foto: Privat

Efter pryo och några års extraknäck på Anitas blommor gick Kjellåke en floristutbildning. 1973 slog barndomsdrömmen in när han som 20-åring köpte Amaryllis som då låg i Domnarvets centrum.
Fem år senare flyttade blomsterbutiken till Borganäsvägen i de lokaler där numera Gröna Anna huserar. Där blev Kjellåke kvar ända till 2000 och blev en känd profil bland många Borlängebor.
Under tiden flyttade han tillsammans med maken till Backan i Bäsna där de hade köpt mark och ett litet hus på 30 kvadratmeter.
– Under tio års tid höll vi på att röja, tog ner skog, gjorde dammar och renoverade stugan, berättar han.
1997 öppnade paret Bäsna Trädgård i liten skala.
– Vi hade en liten romantisk önskan om att gå här och sälja plantor och ha det mysigt, så vi började med att sälja lite penséer. Men så märkte vi att folk ville ha mer och mer.

Under de 25 år som gått sedan dess har verksamheten vuxit från år till år. Här finns nu både handelsträdgård och visningsträdgård, café och restaurang, presentbutik, fiskdammar, hönshus, trollstig och platser för vila.
– Det har blivit ett utflyktsmål för hela familjen. Folk kommer hit från en femmilsradie och det kommer bussar från Stockholm, Värmland och Hälsingland. I år har vi också märkt av fler utländska besökare.
Varför är det så populärt, tror du?
– Jag tror att folk känner sig hemma. Det är slingrande stigar hit och dit; det är inte perfekt utan det som det blir. Det tror jag att besökarna känner igen sig i och uppskattar.

Ovanför dörren till bostadshuset har Slotts-Barbro målat: “Rosodlarna Kjellåke o Erling”. “Det är också sorgligt att lämna huset nu när man äntligen fått det som man vill”, säger Kjellåke.

I början gick det inte att leva på verksamheten men i dag omsätter trädgården tio miljoner kronor om året och sysselsätter 22 personer, varav några året runt. Säsongen varar från april till oktober och då arbetar Kjellåke sju dagar i veckan.
– När säsongen börjar ta slut så känns det skönt att få vila. Men sedan i mars är man lika tokigt taggad igen.
Vad är det som är tjusningen med ditt jobb?
– Friheten att få vara ute bland växterna och träffa alla trevliga människor som är tacksamma för hjälp och råd. De hjälper också mig att må bra.
Kjellåke tittar över all grönska och fortsätter med en suck:
– Det är bra för själen det här yrket.
Men de sista fem åren har han och Erling funderat över låta någon annan ta vid.
– Vi skulle kunna hålla på i tio år till, men vi vill sluta medan vi är friska och kan känna glädje över det vi skapat.

Från matrummet har man utsikt över hela handelsträdgården. “Det är som att sitta i en djungel här inne”, säger Kjellåke.

 

Att äntligen bestämma sig var skönt för paret men beslutet har också fört med sig många andra känslor. Att inte kunna ta med den trogna följeslagaren katten Tiger är förstås sorgligt.
Samma sak gäller att flytta från huset som Kjellåke visar in i.
– Vi har byggt ut det åt alla håll och det är så klart sorgligt att flytta nu när vi fått det som vi velat, säger han.
Vad ska ni ta vägen?
– Vi ska flytta till sommarstugan i Gnarp mellan Hudiksvall och Sundsvall. Vi har också en liten lägenhet i Spanien som vi ska bo i på vintrarna.
Klarar du dig utan växter?
– Nej, vi har trädgård på 3 000 kvadrat i Gnarp så där finns det att göra.
I Spanien då?
– Där har jag också lite växter. Att plantera, rensa och vattna – det är mitt liv. Stackars Erling, vad han får stå ut, säger Kjellåke och skrattar.

Så fort handels- och visningsträdgården är såld flyttar Kjellåke Östlund och Erling Åsling till sommarstugan vid havet.

Men innan de kan lämna trädgården för gott gäller det att hitta någon lämplig som kan ta över. Kjellåke är väldigt mån om att det blir rätt person.
– Någon som kan fortsätta i samma anda. Det är viktigt att kunderna känner igen sig.
Samtidigt finns möjlighet att vidareutveckla verksamheten, menar Kjellåke.
– Man får inte stagnera utan det ska hända lite nytt då och då.
Vad skulle det kunna vara?
– Kanske att satsa på artister och musik. Vi har ett område som inte är exploaterat än och där kan man ha kolonilotter, småstugor för uthyrning eller öppna bed & breakfast.
Nu hoppas han att en ny ägare ska öppna Bäsna trädgård nästa år.
– Annars fortsätter vi över sommaren. Vi vill inte stänga – ens tillfälligt.

 

Fakta/Kjellåke Östlund
Ålder: 70 år.
Bor: I Bäsna men flyttar snart till sommarstugan i Norrfjärden i Gnarp.
Familj: Maken Erling Åslin, 71, sonen Erik, 45, och katten Tiger, 20 år.
Yrke: Trädgårdsmästare.
Intressen: Växter och att plantera och rensa.
Favoritväxter: Vita rosor och vita klematis.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS