Birgitta Lindqvist, Josefina Langbråten, Karin Modén Holmboe och Fatima Ghorbani, ny volontär inom väntjänsten.
Foto: Lisa Björklund

Nu återstartar efterlängtad väntjänst

LUDVIKA. Väntjänsten i Ludvika försvann abrupt i samband med pandemin, men nu är den på gång igen. Den 28 mars är det nypremiär. – Nästan hälften av alla volontärer vill fortsätta. Det är bevis nog för att tjänsten är väldigt värdefull och uppskattad, säger Karin Modén Holmboe, kontaktperson på Röda Korset i Ludvika.

Väntjänsten i Ludvika har funnits i minst 20 år och är en service för äldre som behöver hjälp med något i sin vardag. Det kan vara allt från att få hjälp med att ta en promenad, gå till kyrkan eller besöka en läkare till att bara få en stunds sällskap.
Tjänsten är ett samarbete mellan Ludvika församling, Ludvika kommun och organisationerna Röda Korset, PRO och SPF i Ludvika.
– Det handlar om att finnas till för en medmänniska. Det är väldigt betydelsefullt för den som får hjälpen – men även för den som ger hjälp, säger Karin Modén Holmboe.

Karin Modén Holmboe, kontaktperson på Röda Korset i Ludvika. Foto: Lisa Björklund

I nuläget finns 13 volontärer i väntjänsten men det kan bli fler. Rekryteringen av nya frivilliga sker internt. Exempelvis har SPF och PRO annonserat till sina medlemmar.
För att bli volontär krävs vissa egenskaper. Bland annat att man tycker om människor och att man vill hjälpa andra. Man behöver också vara självgående och trygg.
Det säger Birgitta Lindqvist, ordförande för Röda Korset i Ludvika.
– Jag intervjuar alla och ser vad det är för människa jag har framför mig, säger hon när tidningen är på besök i Röda Korsets lokal på Timmermansvägen där den första volontärsträffen just ska hållas.

Birgitta Lindqvist.

Bland dem som anlänt till träffen är Riitta Luokkanen och Gerd Eriksson. De berättar om varför de valt att bli volontärer.
– När jag blev ensam, då vart det att hitta på någonting. Tidigare gick jag till en kvinna som hade ledgångsreumatism precis som jag själv. Jag gick ut på promenad med henne en gång i veckan i fyra, fem år, säger Riitta Luokkanen.
– Jag har alltid jobbat med människor. När jag gick i pension tänkte jag först att nu får det vara nog. Det dröjde ett år, sen tyckte jag att det skulle vara roligt att hjälpa till i alla fall. Man träffar så många äldre som har så mycket att berätta, säger Gerd Eriksson.

Volontärsfika hos Röda Korset.

Till volontärsträffen har även Josefina Langbråten från Ludvika kommun kommit. Hon säger att kommunen bidrar med bland annat telefoner och material.
– Vi hjälper till med det vi kan. Tjänsten är efterfrågad.

Josefina Langbråten.

Från och med vecka 13 kan äldre personer i behov av hjälp nu återigen ringa väntjänsten som har telefontid under tisdagar och torsdagar mellan klockan 10:00 och klockan 12:00. Numret är 072-152 82 56. I telefonen svarar volontärer som tar emot beställningar.
Dock bör den som ringer ha en viss framförhållning eftersom det kan vara svårt att ställa upp på en gång.
– Vi kan kanske inte göra allt som önskas, men vi hjälper till med det vi kan och har möjlighet till, avslutar Karin Modén Holmboe.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!