Anna Hägg-Sjöquist och Gunborg Morén klippte bandet tillsammans och därefter spelades en fanfar innan åhörarna fick kliva in i lokalerna.
Foto: Sara Flodin

Nu är Röda Korset ett ”hus”

HEDEMORA. Nu har Röda Korset i Hedemora fått statusen ”Röda Korsets hus” under invigningen då Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist närvarade. Hedemora är därmed en ”pilot” för hjälpverksamheten på en mindre ort. – Syftet med det är att se hur vi kan jobba tillsammans och etablera ett samarbete, förklarade Anna Hägg-Sjöquist.

Anna vill att alla Hedemorabor ska känna en stolthet över att ha ett Röda Kors-hus. Hon berättar att behovet styr var dessa etableras.
– Men framför allt vilket engagemang och vilken erfarenhet som finns. I Hedemora har vi en styrelseordförande med ett stort, stort engagemang. Vi vill värna om den här verksamheten och säkra att den blir kontinuerlig.

Gunborg Morén fick blommor av bland annat Birgitta Lindqvist, som är ordförande i Dalarnas regionråd samt Röda Korset i Ludvika, samt Marie Gunnarsson LR revision & redovisning i Hedemora. “Gunborg gör ett stort arbete, men man får inte glömma alla andra som jobbar inom Röda Korset”, tycker Birgitta. Foto: Sara Flodin

Hedemorakretsens styrelseordförande Gunborg Morén uppskattade att det var så många som kom på invigningen.
– Det är så roligt för jag ser så många som hjälper till och stöttar vår verksamhet på ett eller annat vis. Jag tycker det här är helt fantastiskt.

 Det var fullt hus när Röda Korset i Hedemora fick titeln “Röda korset hus”. Foto: Sara Flodin

Gunborg har varit aktiv i Röda Korset sedan 1979 och hon säger att hon aldrig varit med om att de varit så välbehövda.
– Aldrig någonsin har människor levt i utsatthet i den omfattning som i dag, sade även Anna och relaterade till pandemi, krig, konflikter och katastrofer innan det rödvita bandet klipptes.
– Det är med en enorm glädje att få öppna och starta ett Röda Kors-hus även om jag helst hade önskat att det inte hade behövts. Men det behövs i dag. Det behövs i ett samhälle som håller på att delas och med människor som hamnar utanför det sociala skyddsnätet. Jag vill tacka Röda Korskretsen i Hedemora för det här initiativet och naturligtvis tacka alla som bidrar på ett eller annat sätt till att möjliggöra denna verksamhet.
Sedan vände Anna sig till kommunstyrelsens ordförande, Lennart Mångs (M), och sa:
– Jag tycker att du ska känna stolthet över den här verksamheten och jag hoppas kommunen vill vara med som samarbetspartner.

Röda Korset i Hedemora uppfyller sedan tidigare kriterierna för att bli ett Röda Kors hus. Nu berättar Gunborg att detta rum ska iordningställas för den som behöver övernatta i huset. Foto: Sara Flodin

Först i februari undertecknades ett IOP, ett idéburet offentligt partnerskap, mellan Röda Korset och kommunen.
– Vi har ett påskrivet IOP-avtal mellan kommunen och Röda Korset, informerade Mångs.
Att inte detta funnits tidigare förklarar Mångs som ett ”missförstånd” som ”fastnat på vägen”.
– Det har alltid funnits ett beslut på att det skulle skrivas ett IOP-avtal, enligt honom.
Avtalet innebär att Hedemora kommun bidrar med 20 000 kronor till verksamheten under tre år, sammanlagt 60 000. 20 000 täcker lite mer än hyran och elen under en månad.
– Jag förstår att de vill ha mer pengar, men det går inte under rådande omständigheter, förklarade kommunalrådet.

Ett Röda Korset hus måste uppfylla de basala behoven och, bland annat, ha dusch samt tvättmaskin. Huset i Hedemora har två duschar. Foto: Sara Flodin

Sedan tidigare finns Röda Korsets hus i Vänersborg, Malmö, Skärholmen och Södertälje. Och nu även i Hedemora. För att det ska bli ett Röda Korset-hus måste verksamheten innehålla vissa delar.
– De basala stöden måste finnas. Utöver att de bidrar med mat ska det även finnas möjlighet att duscha. Här kommer de även ställa i ordning ett rum där det finns möjlighet att övernatta, förklarar Anna och berättar om vad hon förväntar sig av kretsen:
– Att vi får följa projeket och dess utveckling så vi kan ta lärdom av detta så vi kan dela dessa till andra orter framöver.
I och med denna statushöjning får nu Röda Korset i Hedemora ett stöd på 500 000 kronor från riksorganisationen.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!