ANNONS

Avesta AIK:s Freja Franzén.
Foto: Niclas Bergvall

Nu är fotbollen i gång på allvar i Avesta kommun

AVESTA. Vi är halvvägs in i maj och nu är samtliga Avesta kommuns lokala representationslag i fotboll i gång med seriespelet. Sist ut var division 7-klubben Krylbo IF som i måndags spelade sin premiär mot Säters IF:s U-lag på bortaplan. Men hur har det gått för lagen? Här kommer en liten sammanfattning av de första matcherna i respektive serie.

Jobbig start för klubbens damer – tre poäng hittills
I fjol ett division 1-lag – i år är Avesta AIK:s damer tillbaka i division 2 och efter tre matcher har laget fått ihop lika många poäng.
Senast föll de klart mot nykomlingen Norrby SK på bortaplan.
Det finns en förhoppning om att vara med i toppen av division 2 mellersta Svealand i år, men starten av serien tyder inte på det för klubben. Visserligen är bara tre av 18 matcher spelade, men redan nu har laget åkt på två rejäla förluster.
I premiären föll Avesta AIK med 0-5 mot Råsunda IS på bortaplan.
Bättre gick det i andra matchen, då besegrades Gimo IF med 3-0 efter mål av Elin Wohlfart, Freja Franzén och Clara Jansson.
I senaste matchen åkte de dock på en smäll igen, 0-4 mot nykomligen Norrby SK på bortaplan.
– De tryckte på, hade boll och gjorde snygga spel. Vi bara sprang fram och tillbaka konstant. Det var inte bra alls, säger Freja Franzén till klubbens hemsida.
Nästa match spelar Avesta AIK på lördagen, då mot Hällbybrunns IF hemma. Eskilstunaklubben har precis som Avesta AIK fått ihop tre poäng.

Succé för nystartade damlaget
Det blev en minst sagt lyckad comeback för Skogsbo-Avesta IF:s damer. I premiären blev det seger med 1-0 (1-0) mot Korsnäs U-lag.
Det är sex år sedan som Skogsbo-Avesta IF hade ett damlag i seriespel. Men efter några års funderande blev det äntligen av i år.
Och starten blev lyckad, på Avestavallen vann laget premiären av division 4 södra Dalarna med 1-0.
Målet kom redan i den andra minuten och gjordes av Melinda Eriksson.
Laget i premiären: Sanna Warnberg, Sigrid Lindén, Kristin Ljungqvist, Anna Modig, Linnea Eriksson, Melinda Eriksson, Wilma Bergström Andersson, Ida Lindkvist, Emma Bergström, Felicia Lundqvist, Isabell Danielsson, Ella Nykvist, Filippa Englöf, Emma Örtenblad, Alice Nykvist och Ella Torbrand.
Nästa match spelar Saif den 18 maj – då mot Slätta SK:s U-lag på bortaplan.

Efter två raka segrar kom förlusten
En godkänd start. Så kan vi sammanfatta Avesta AIK:s inledning av division 4. Efter två inledande segrar föll de i den tidiga toppmatchen hemma mot Falu BS.
Topplag! Det är nog vad Avesta AIK vill vara även om det inte är en uttalad målsättning. Men det finns förutsättningar för klubben ska kunna vara med på den övre halvan av serien.
Det blev också segrar i de två första matcherna – 5-0 hemma mot Östansbo IS och 2-0 borta mot Ludvika FK. Men i omgång tre kom första förlusten när Falu BS gästade Avestavallen. Inför 163 åskådare vann de med 3-0 (0-0).
– Vi mötte ett riktigt bra lag för första gången den här säsongen. Och resultat tycker jag inte speglar matchen riktigt, säger målvakten Irat Younis till klubbens hemsida.
På fredagskvällen spelar Avesta AIK sin fjärde match, då borta mot IF Tunabro.

En bra start på säsongen – vunnit två
SKOGSBO z Redan efter tre omgångar av dalafyran har nykomlingen Skogsbo-Avesta IF tagit fyra poäng mer än senast de var på den nivån. Då tog laget två poäng – nu har det blivit sex poäng efter två segrar och en förlust.
I premiären i division 4 blev det 2-0 för Skogsbo-Avesta IF mot Ludvika FK på bortaplan efter mål av Niclas Berglind och Benjamin Larsson.
Hemmapremiär (Avestavallen) var det veckan efter och då stötte Saif på tufft motstånd i form av topptippade IFK Mora – som vann med 4-2 (2-1). Saif var dock länge med i matchen och en bit in på andra halvlek stod det 2-2.
I senaste omgången kom andra segern när Korsnäs IF:s U-lag besegrades med 2-1 (0-0) efter att Benjamin Larsson avgjort matchen i den 78:e minuten.
På fredagen är det hemmamatch – då mot Swesom FC som tagit en poäng.

Kanske dags att kliva upp i femman?
Det är 34 år sedan som Fors IK spelade i femman. I år är det kanske dags att kliva upp igen – starten på södra sexan blev i alla fall lyckad.
I fjol var Fors IK med i toppen, men efter ha avslutat serien med fyra förluster på de fem sista matcherna blev laget femma.
Kanske är det dags att kliva uppåt i år? Premiären av serien var i alla fall mycket positiv – seger med 8-2 (2-2) hemma (Avestvallen) mot IFK Grängesberg.
Det efter en riktig urladdning i andra halvlek.
Per-Erik Andersson gjorde fyra av målen – övriga mål: Peter Gustafsson, Rasmus Strömberg, Gustav Wäster och Fredric Björk.
Andra matchen spelade Fors IK på torsdagskvällen och då blev det 2-1 mot Sunnansjö på bortaplan. Målen gjordes av Martin Sjöström och Wilmer Edh Eriksson.
Senaste säsongen klubben spelade i division 5 var 1988 och den bästa placeringen på den nivån är från 1983 då Fors IK slutade på tredje plats.

Horndals IF –klubben som inte ger sig
Varje säsong sedan 1928 har Horndals IF haft ett herrlag i seriespel – så även 2022. I år spelar klubben i södra sexan och i premiären blev det en klar förlust i derbyt mot Skogsbo-Avesta IF:s U-lag.
Det är få klubbar som hållit i som Horndals IF har gjort. Sedan slutet av 1920-talet har klubben kommit till spel med ett herrlag. Storhetstiden var i slutet på 30- och stora delar av 40-talet när Horndal spelade i division 4. Totalt blev det sju säsonger på den nivån.
På 30-talet blev det dessutom två säsonger i Uppsvenska serien division 2, ett snäpp högre upp.
De senaste åren har det blivit spel i division 6 och 7.
Årets serie inleddes med en 0-6 (0-4)-förlust mot Skogsbo-Avesta IF:s U-lag på Avestavallen.

Målkalas för Krylbo IF i premiären
Den största segern sedan augusti 2019. Krylbo IF fick en smakstart på division 7 när de på bortaplan besegrade Säters IF:s U-lag med 7-0 (3-0).
Det är 13 år sedan Krylbo IF spelade i sexan, kanske är det dags igen nästa år. Ambitionen är att gå upp och premiären blev lyckad.
Efter ledning med 3-0 i paus blev det 7-0 mot Säters U-lag på bortaplan-
Redan i den andra minuten inledde Noel Forsvall målskyttet och efter två mål inom loppet av en minut i slutet på halvleken av Hampus Wallman hade KIF ett grepp om matchen
Övriga mål: Kevin Sahindal 2, Noel Forsvall och Sirak Zewenggal.
Segern var den största sedan augusti 2019 – då vann KIF mot Skogsbo-Avesta IF:s U-lag med 8-0.
Nästa match spelar Krylbo IF kommande måndag – då är det hemmapremiär mot Söderbärke GoIF.

Facebook

ANNONS

ANNONS