Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Nu är det dags att fira alla mammor”

I min familj finns det en årlig tradition som är helig och inte får brytas. Och det är att plocka en stor bukett liljekonvaljer till min mamma på mors dag, som hon alltid gjorde åt sin mamma.

Ända sedan jag var barn har jag gått till Gammelgårdens grönskande kullar och plockat de porslinsvita skönheterna sista söndagen i maj.
Såklart har det funnits år då det inte har gått för att det varit för kallt för dem att hinna blomma. Och då har det känts väldigt tomt på köksbordet i mitt barndomshem.
Vid mors dag-fikat får jag också ofta höra berättelser om min mammas uppväxt och hur de firade min mormor på mors dag.

Min mamma Astrid växte upp under fattiga förhållande i arbetarkasernen ”Hoppet” på Hushagen under 1930- och -40-talet.
Hennes mamma, min mormor Hanna, födde tio barn och skötte allt med matlagning, städning och barn.
För på den tiden var det ”fruntimmersgöra” och att en man var en ”toffel” om han hjälpte till. (Uttryck som min mamma lärt mig).
Min mamma berättar samtidigt att trots att det var trångt med tio personer i en liten tvåa, så var barndomen varm och trygg, mycket tack vare hennes mamma Hanna.
För att få pengarna att räcka jobbade mormor också sena kvällar med att diska på dåvarande hotell Saga.

En dag på året fick hon dock vila. På mors dag. Då skulle hon skämmas bort av maken Filip och ungarna. Och liljekonvaljerna hade sin givna plats på bordet.
Men trots att rygg och ben värkte, kunde hon inte sitta still och overksam någon längre stund. Hon var ju inte van med det.

I dag är min kära mamma Astrid 90 år och bor efter 88 år fortfarande kvar på barndomens Hoppet.
Och jag vet att hon i god tid även detta år ställt fram en vas med kallt vatten på köksbordet, redo för mors dag-buketten.
Heja alla härliga, hårt arbetande, kreativa, modiga och roliga morsor där ute! Ni är värda alla liljekonvaljer i världen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!