ANNONS

Trafiksäkerhetsförbundet NTF Dalarna har genomfört en riktad informationsinsats gällande cykling, riktat mot utrikesfödda kvinnor. “Det är väldigt uppskattat av deltagarna”, säger instruktören Rose-Marie Örtlund.
Foto: Pär Sönnert

NTF gör cykelsatsning för utrikesfödda kvinnor: “Många har aldrig cyklat förut”

SÄTER/DALARNA Trafiksäkerhetsförbundet NTF Dalarna har genomfört en riktad informationsinsats gällande cykling, riktat mot utrikesfödda kvinnor. Syftet är att öka säker cykling i länet. “Det är väldigt uppskattat av deltagarna”, säger instruktören Rose-Marie Örtlund.

Under perioden 6 september-17 september har Trafiksäkerhetsförbundet NTF Dalarna genomfört ett antal trafiksäkerhetsaktiviteter/informationer till asylsökande och vuxna utlandsfödda personer i Dalarnas län.

“Aktiviteterna syftar till att höja kunskapen om ett trafiksäkert uppträdande i trafiken för att undvika skador och olyckor. Trafiksäkerhetsinformation till denna grupp är i dag närmast obefintlig från myndigheter eller kommuner vilket leder till en ökad risk att skada sig själv eller andra i trafiken”, skriver NTF Dalarna i ett pressmeddelande om satsningen.

 

Trafiksäkerhetsförbundet NTF Dalarna har genomfört en riktad informationsinsats gällande cykling, riktat mot utrikesfödda kvinnor.
Syftet är att öka säker cykling i länet. Foto: Pär Sönnert

De första dagarna av perioden gavs information om säker transport av barn i bil till föräldrar, vilket skedde vid förskolor och köpcenter i Borlänge, Hedemora och Falu kommun.

Den andra delen gäller en riktad trafiksäkerhetsutbildning till utlandsfödda kvinnor för ökad säker cykling. Den utbildningen genomfördes genom en cykeldag som innehöll trafiksäkerhetsinformation, trafikregler och praktisk cykling på teknikbana. Cykeldagen hölls i Borlänge, Säter, Vansbro, Leksand och Falun.

Annonsbladet besökte cykeldagen som hölls på Skönviksområdet i Säter. NTF var på plats med instruktörerna Rose-Marie Örtlund och Eveli Jönsson.
– Vi hade teori först, i SFI-lokalerna, där vi bland annat förklarade var man får och inte får cykla. Sedan gick vi ut och hade praktiskt prov. Vi förklarade varför man ska ha hjälm på sig när man cyklar, vilket kanske inte är självklart. Sedan har vi gått igenom trafikregler, det får de inte lära sig på annat sätt, säger Rose-Marie Örtlund.

 

Rose-Marie Örtlund, instruktör hos Trafiksäkerhetsförbundet NTF Dalarna. Foto: Pär Sönnert

Cykelprovet var uppskattat av deltagarna, där deltagarna hejade på och jublade när någon av kvinnorna cyklade i väg, vissa vingligare än andra.
– Vissa av dem har cyklat en del och andra har aldrig suttit på en cykel förut. Men alla är pigga på att testa och det är många glada miner. De stöttar varandra. Att trampa verkar vara det svåraste, efter att man har hittat balansen. Det här var verkligen uppskattat av deltagarna, säger Rose-Marie Örtlund.

Vid tidigare liknande cykeldagar har grupperna bestått av både kvinnor och män.
– Men den här gången valde vi att bara rikta oss till kvinnorna. Det blir lätt så att männen tar för sig mer och att kvinnorna inte blir att prova på själva. Det har gjorts undersökningar hos SFI-deltagare om de skulle vilja lära sig mer om trafikreglerna och då framkom det att det fanns ett intresse för detta. Då vill vi underlätta för dem genom att ha dessa dagar och bland annat erbjuda att prova på att cykla, säger Rose-Marie Örtlund.

Säterbon Ronea Hasan var en av deltagarna till NTF Dalarnas trafiksäkerhetsdag med tema cykling. Foto: Pär Sönnert

En av deltagarna var Ronea Hasan, som kommer från Syrien men som har bott i Säter i drygt ett år.
– Jag har cyklat en del i mitt hemland, men det var roligt att göra det igen. Trafikreglerna har jag redan koll på, eftersom jag har körkort, men det är roligt att ha en sådan här dag så att många får prova på, säger Ronea Hasan.

Rose-Marie Örtlund hoppas att cykeldagen ska innebära att fler kvinnor lär sig cykla, vilket skulle innebära mer frihet när det gäller att kunna transportera sig.
– Att kunna cykla innebär ju att man får lättare att ta sig någonstans, exempelvis till affären, i stället för att promenera. Det blir en större frihet för dessa kvinnor att kunna cykla, så det hoppas vi kunna visa med den här dagen, säger hon.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 41, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS