ANNONS

Torbjörn Sjöberg är ordförande för Dans & Folkton.
Foto: Arkivbild

Nostalgi och folkmusik på sommarfest i Grängesberg

LUDVIKA/GRÄNGESBERG. Tre underbara dagar utlovas när Dans & Folkton arrangerar evenemanget Lyckliga dagar i Gränges-parken i sommar. Under festivalen blir det barnteater, loppis, servering och musikunderhållning. – Jag längtar efter de här tre dagarna, säger Torbjörn Sjöberg, ordförande för Dans & Folkton.

Mellan fredagen den 12 augusti och söndagen den 14 augusti anordnas en folkfest som riktar sig till både stora och små i Grängesparken. Den första dagen tillägnas mestadels barnen med sjörövarshowen Barvarossa & Svarte Jack. Det är skådespelarna Anna Samil och Tony Samil, kända från teaterföreställningarna om Kotte & Vera, som den här gången uppträder som sjörövare. Förhoppningen är att även familjerna ska komma utklädda till sjörövare.
– Vi har haft Kotte & Vera tidigare i parken och vi vet att de är duktiga, säger Torbjörn Sjöberg.

Enligt BeatUs själva bjuder deras föreställning The Beatles Tribute på anekdoter, stämsång och ohämmat ös. Foto: Pressbild

På lördagen fortsätter festligheterna med en hyllningskonsert till The Beatles. Bakom den står gruppen BeatUs, som i vanliga fall är kompband till Robert Wells. Deras föreställning kallas ”The Beatles Tribute” och handlar om popbandet The Beatles och om 1960-talet.
– Medlemmarna i Dans & Folkton har sett dem och ville att vi skulle ta hit dem. De har varit i Säter och kulturchefen där sa att de hade dragit fulla hus, berättar Torbjörn Sjöberg.
I BeatUs ingår Lars Risberg, Roine Johansson, Lars Wikström och Michael Nilsson.

På Folkets hus i Grängesberg blir det fartfyllda dagar i augusti. Foto: Dans & Fokton

Helgen avslutas på söndagen med att spelmännen från Iggesundsgänget återuppstår i en konsert. Iggesundsgänget bildades i början av 1970-talet av Janne Krantz, Nisse Damberg och Jens Kristensen, som lär ha träffats bakom skithuset på Delsbostämman. Under de 30 åren som gruppen höll i gång, har 17 musikanter passerat i gänget.
Till sommarens konsert kommer fiolspelaren Janne Krantz, basisten Anders Larm och fiolspelaren Kjell-Åke ”Körven” Eriksson.
– Jag är ett stor fan av dem verkligen, jag var danspedagog på Rättviksdansen och där var de varje år och de höll på i flera timmar. När Rättviksdansen var som störst var det knökfullt med folk när de spelade. Det kommer bli en bred repertoar med gamla dängor, folkmusik och många roliga historier.

Iggesundsgänget bildades i början av 1970-talet och avslutade 2013, med en avskedskonsert i “gropen” i Leksand dit 6 000 personer hade kommit. Nu återuppstår de på evenemanget “Lyckliga dagar i Grängesparken”. Foto: Privat

Under sina 30 år i branschen, spelade Iggesundsgänget varje sommar i Smedjebacken också.
– De hade konserter vid Björnmossdammen i Smedjebacken, anordnade av Skytteföreningen. Där drog de fulla hus, säger Torbjörn Sjöberg.
Utöver konserterna utlovar Dans & Folkton även en servering som sköts av Grängesparken, samt en stor loppis. För ungefär en hundralapp kan den som vill hyra ett bord för att sälja kläder eller prylar. Under fredagen är det barnloppis och under de andra dagarna loppis för vuxna.
– Inomhus kan vi ha cirka 40 säljare och utomhus finns det hur mycket plats som helst.

Lokalen på Folkets hus i Grängesberg väntar på att fyllas med folkvimmel. Foto: Dans & Fokton

Ytterligare så kommer lokala föreningar att kunna delta på festen.
– Vi bjuder in föreningar just nu, det kostar ingenting för dem att delta. De får göra vad de vill, avslutar Torbjörn Sjöberg och tillägger att namnet Lyckliga dagar i Grängesparken har inspirerats av konditoriet i Grängesberg som heter Lyckliga gatan.
– Jag tyckte så mycket om namnet så jag frågade om vi fick använda oss av det och det fick vi.

Grängesparken håller i serveringen under festen. Foto: Dans & FoktonFoto: Dans & Fokton

Lyckliga dagar i Grängesparken
Fredagen 12 augusti: Barnteatern Bavarossa & Svarte Jack.
Lördagen 13 augusti: The Beatles Tribute med BeatUs.
Söndagen 14 augusti: Iggesundsgänget
Rabatterat pris ges till dem som är medlemmar i Dans & Folkton samt till dem som köper 20 biljetter eller fler.
För att endast gå på loppisen är det gratis.

Facebook

ANNONS

ANNONS