ANNONS

Norbergs Brottarklubb hjälper till vid Engelbrektsloppen.
Foto: Annonsbladet

Norbergs BK – en av flera föreningar bredvid Engelbrektsspåret

För att genomföra ett så pass stort arrangemang som Engelbrektshelgen är så krävs det naturligtvis en mängd funktionärer. Flera av Norbergs idrottsföreningar är med och arbetar och en av dem är Norbergs Brottarklubb.

Under de dagar som Engelbrektshelgen pågår står de flera tusen åkarna för en kämpainsats i spåren. Men även bredvid spåren sker en imponerande arbetsinsats, den som alla funktionärer står för.
– Det är bland annat att vara funktionär vid drickakontroller och där går det åt mycket folk. En annan uppgift är att dela ut nummerlappar och sen behövs det många vägvakter. Och det behövs folk som delar ut medaljer vid målgång. Det går åt ungefär 200 personer under helgen, berättar verksamhetschef Fredrik Persson.

Arbetet som föreningarna lägger ned betalar sig och ger ett visst klirr i deras respektive kassa. Och det är en relativt stor slant som Engelbrektsorganisationen lämnar vidare.
– Vi ger ut ungefär 300 000 kronor till de olika föreningarna om vi får in många deltagare, avslöjar Fredrik.

En av de tiotal lokala föreningar som är med och arbetar under helgen är Norbergs Brottarklubb.
– Vi sköter de två idrottshallarna där åkarna byter om och hämtar nummerlapparna. Vi håller rent och snyggt där under alla dagarna och tar hand om alla bajamajor, säger Mikael Johansson från NBK.
Engelbrektshelgen krockar ibland med någon brottningstävling men det brukar ändå inte vara några problem att få folk att ställa upp som funktionärer.
– Vi behöver vara upp emot 15 som hjälper till och det är inga problem. Ju fler som hjälper till desto bättre. Så jobbar vi i föreningen och då är det inte enbart några få personer som gör allt.

Det ekonomiska tillskottet som arbetet ger är betydelsefullt för brottarna.
– Ja, det betyder pengar som vi så väl behöver.
I början av 80-talet lades brottarklubben ned för att sen återuppstå 2014 och därefter har det blivit väldigt bra fart på verksamheten med många aktiva medlemmar.
– I föreningen är vi ungefär 150 medlemmar och av de är det ett hundratal som är aktiva och tränar. Vi har tio olika grupper, från tre år upp till oss gubbar. Vi har till exempel en grupp som är nyanlända kvinnor och de kör två pass i veckan, mest cirkelträning. Så vi har en grupp för alla.

Att lilla Norberg kan ha en sådan stark och stor brottarförening har väckt en viss uppmärksamhet i landet.
– I Sverige hör vi till en av de största klubbarna och många förundras över hur vi kan få så mycket folk. Men vi vill att alla ska få chansen att prova och det ska vara billigt, säger Mikael.

Facebook

ANNONS

ANNONS