ANNONS

Jimmy Jacobsson och Ronnie Fälth i två av de 19 nya gokartbilarna.
Foto: John Leander

Noggrann gokarthall satsar sig ur krisen

VIKMANSHYTTAN.Omsättningen störtdök när coronapandemin kom. Men gokarthallen i Vikmanshyttan har övervunnit svårigheterna så pass bra att man nu har investerat i nya, modernare gokartbilar.

82 procent.
Så mycket sjönk omsättningen för gokarthallen i Vikmanshyttan när coronapandemin slog till förra året. Det var givetvis en ekonomisk chock för en anläggning som har haft en god utveckling under två decennier och som dessutom byggde ut banan till två våningar för några år sedan.
– Det var inget bra. Vi fick korttidspermittera, säger Jimmy Jacobsson som har drivit anläggningen sedan starten.
De dystra omständigheterna skulle ändå vändas till en viss fördel under sommaren. För att åter trassla till sig igen.
– Vi hade lite tur när semestrarna kom. Ingen kunde ju resa utomlands, så därför fick vi ett litet uppsving. Sen var det helt okej tills den andra vågen kom i november. Då kom rekommendationerna om att inte resa över kommungränser. Vi fick avboka 100 personer redan första dagen.

Sedan dess har gokarthallen bara kunnat ta emot små grupper åt gången. Under dessa osäkra omständigheter har Jimmy och hans närmaste medarbetare Ronnie Fälth fått tänka till noggrant vad de ska lägga fokus på.
En sak har förstås varit att coronasäkra anläggningen. Och det uppdraget har de tagit på stort allvar. Till exempel har de investerat i nya öppna hjälmar.
– Vi har 25 såna och vi har 115 hjälmar total. Det är en av våra styrkor. Har vi 50 kunder på en dag, sprejar vi alla hjälmarna. Sen lägger vi undan dem. Då har vi 65 hjälmar kvar. De sprejas och får ligga kvar en och ibland två nätter innan de kommer in i systemet igen. Det är i princip inte möjligt att två personer använder samma hjälm under en dag. Och så har vi börjat med hjälmhuvor till försäljning, säger Jimmy.
– Nya, förtydligar Ronnie Fälth.
Jimmy nickar bekräftande och fortsätter.
– Ja, man har ju kunnat låna huvor i alla år. Tvättade givetvis. Men en del är ändå rädda. Att ha overall på sig är också helt valfritt nu och dem tvättar vi extra noga.

Jimmy Jacobsson och Ronnie Fälth i två av de 19 nya gokartbilarna.

Även de mer allmänna säkerhetsåtgärderna är ett ämne för omfattande eftertanke. Det är inte bara att kliva in som kund längre. Man får lov att ringa på dörren. En grupp får köra och om nästa kommer innan de är klara så får den nya gruppen vänta på läktaren tills den andra gått, för att säkerställa avståndet. Och säkerhetstänket slutar inte där enligt Jimmy.
– Avstånd på två meter gäller. Personalen har munskydd. Vi har sju toaletter och drygt tio stationer med handsprit och säger åt kunderna att sprita händerna före och efter de har kört. Vi rengör rattarna varje dag. Förut gjorde vi det en gång i månaden. Så handen på hjärtat, om kunderna sköter restriktionerna så kommer de inte bli smittade här.
Efter den omfattande säkerhetsduvningen kan Jimmy berätta om den andra, betydligt trevligare, saken han och Ronnie har kunnat lägga fokus på under den senaste tiden.
– Ja, vi har ju köpt in 19 nya el-gokarts. Det var alldeles innan andra coronavågen kom. Lite dålig timing kan man tycka å ena sidan. Å andra sidan var det bra timing, för när vi har haft mer tid över har Ronnie hunnit dreva om dem så att de passar banan.

Jimmy berättar att de nya gokartarna har en mer avancerad motor och har mer lättillgängliga start och back-knappar på ratten.
– Och så har vi en dosa där vi kan ställa in hastigheten mer precist. Säg att kart nummer 18 och 19 går ojämnt, då kan vi ställa in procenten så att de går exakt lika fort. Sen spelar det i princip ingen roll vad man väger längre. Accelerationen kommer direkt ändå. Allt har blivit mer förfinat.
Och det här har ni alltså lyckats investera i mitt under pandemin?
– Ja, vi tror på framtiden. Det lär man ju göra, säger Jimmy.

På de nya gokartbilarna sitter både start- och backknappar på ratten.

Ronnie Fälth är noga med hygien och säkerhet i coronatider. Här sprejar han nyligen använda hjälmar.
Facebook

ANNONS

ANNONS